Zakomplicirali se radovi na Kuparima: 'Uputit ćemo prijedlog prema Vladi o definiranju rokova'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sablast i kapanje vode. Nažalost, ovo nije instalacija nekog razvikanog svjetskog umjetnika, već slika i prilika ocvale hrvatske politike prema turističkim investicijama na krajnjem jugu Hrvatske.

Radovi na kompleksu Kupari trebali su početi još 2018., no prije dvije godine u priču ulazi singapurska tvrtka i preuzima koncesiju izdanu prijašnjim ruskim vlasnicima. Stvar se opet zakomplicirala, a agonija nastavila.

"Ono što nam slijedi jer sam i sam član Povjerenstva da će se vrlo skoro uputiti prijedlog prema Vladi Republike Hrvatske kako bi došlo do potpisivanja dodatka ugovora s novim investitorom kako bi se definirali rokovi", rekao je Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka za RTL.

O Kuparima se govorilo i prošle godine kada je otkriveno da deset posto vlasništva u ovom kompleksu ima sada već bivši ministar Ivan Paladina. Slučaj ne želi komentirati. Nekad najbogatiji ministar u Vladi od singapurskog je magnata sudskim putem tražio 9 milijuna eura. Sud je utvrdio da njegov poslovni udio vrijedi tek 700 tisuća eura pa se Paladina žalio.

Fran Olujić, odvjetnik koji zastupa singapurske investitore, kazao je: "Riječ je o tome da je prihvaćanjem uloge ministra Paladina na neki način onemogućio taj projekt jer nijedna ozbiljna banka, kako u Hrvatskoj tako ni na svijetu, neće dati kredit onom trgovačkom društvu čiji je suvlasnik ministar onog ministarstva koje odlučuje o projektu."

Investitorima, uvjerava Olujić, novac nije problem. Projekt, tvrdi, stoji isključivo zbog spore državne administracije.

Na situaciju su se osvrnuli i stanovnici općine Župa dubrovačka.

Cvjetan Spužević rekao je da je užasno i sablasno.

Ivuša Miloslavić istaknuo je da je "sramota, i ova Dušanka i Kupari, a prošlo 35 godina od rata".

Mirjana Farkaš zaključila je da su poznati "po tim ružnim Kuparima".

Takozvani jugoslavenski Havaji osamdesetih su bili na vrhuncu sezone kada su znali ugostiti i do 3500 gostiju dnevno.

Među njima i brojna poznata glumačka i politička imena. Ako Four Seasons doista ovdje otvori svoja vrata, Kupari će biti ljetovalište samo za one dubokog džepa. Tako nekoć omiljeno vojno odmaralište mnogima će ostati tek puka uspomena s prašnjavih starih fotografija.

Popularni Članci