Vučković i Milić predstavile prijedlog Centra za kompetencije za agrume i južne kulture

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Zamjenica župana Marija Vučković i direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić sudjelovale su na sastanku u Ministarstvu gospodarstva na temu budućih centara kompetencije, od kojih će se neki unutar pet tematskih područja kandidirati za sredstva iz Europske Unije.

Predstavnice Dubrovačko - neretvanske županije na sastanku su iznijele pripremljeni prijedlog Centra za kompetencije za agrume i druge južne kulture.

Centar bi se trebao kandidirati na natječaj Ministarstva gospodarstva za prehrambeno-prerađivački sektor, područje biotehnologije i bio-ekonomije, akomponente I&R&I koje bi se provodile u suradnji s Zavodom za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

Projekt bi uključivao razvojno istraživačke radove na introdukciji novih ranih i kasnih sorti mandarina, te selekcijski rad na postojećem sortimentu mandarina. Istraživala bi se i introdukcija novih sorti i klonova ostalih agruma čija je trenutna proizvodnja nedovoljna za podmirivanje tržišta Republike Hrvatske te zaštita agruma od bolesti i štetnika.

Razvojno istraživački rad bi obuhvaćao i rad na certificiranom sadnom materijalu, unapređenju tehnologije proizvodnje eteričnih ulja agruma i određivanje optimalnih rokova berbe za svaku pojedinu vrstu i sortu agruma. Također bi se osigurala i pomoć proizvođačima pri određivanju optimalnih uvjeta čuvanja ploda, pakiranju, certificiranju i ostalim vidovima postizanja dodatne vrijednosti proizvoda.

Ovaj projekt iniciran je od strane Dubrovačko - neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, a za njegovu kandidaturu osigurana je podrška udruge proizvođača „Mandarina“, otkupljivača na području doline Neretve, Sveučilišta u Dubrovniku putem Zavoda za mediteranske kulture te lokalne samouprave.

Projektu vrijednom 2,7 milijuna eura u prve dvije faze cilj je osnivanje, opremanja i razvoj Centra kompetencija za agrume, te poticanje  ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije u sektoru agrumarstva. Dodatno se planira razvoj novih proizvoda, dizajna i pakiranja baziranih na proizvodnji i preradi agruma, te uvrštavanje u turističku ponudu s ciljem podizanja prepoznatljivosti regije, promocije turizma i lokalnih proizvođača, što je kompatibilno i namjeri osnivanja novog dislociranog studija u Pločama koji nosi radni naziv Studij biomediteranske kulture.

Prezentacija je ocijenjena dobro pripremljenom u Ministarstvu gospodarstva, a poseban značaj projektu daje združenost lokalne i područne samouprave, znanstvenog i poslovnog sektora u namjeri njegova ostvarenja.

Popularni Članci