Perica Pušić udaljen s mjesta predsjednika, Vido Bogdanović dao ostavku, raspada li se HSS na jugu?

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović/ DD
Gradska i županijska organizacija HSS-a  "de facto" su bez svog predsjednika pa se postavlja validno pitanje raspada li se HSS na jugu? 

Još krajem prosinca na mjesto predsjednika Gradske organizacije ostavku je dao Vido Bogdanović, a predsjednik HSS-a Krešimir Beljak imenovao je na županijskom nivou posebnog koordinatora Zdenka Mateljaka,  koji sad preuzima ovlasti, ali i odgovornost za pripremu izbora.

To znači da je nominalni predsjednik Županijske organizacije Dubrovačko-neretvanske županije Perica Pušić - na ledu. Osim njega, u istoj situaciju se našlo još 15 dužnosnika ove stranke.

- Zaprimio sam obavijest u kojoj mi je izrečena opomena, a mjesto koordinatora Županijske organizacije za lokalne izbore prepušteno je Zdenku Mateljaku. Praktično to doživljavam kao udaljavanje s mjesta županijskog predsjednika, a razlog bi se mogao opisati  tako da je to zbog mog neslaganja s vodstvom stranke - rekao je Pušić.

Mateljak: Pušić je i dalje predsjednik

Kontaktirali smo i Mateljaka.

- Perica Pušić je za mene i dalje predsjednik. A ja sam samo koordinator uz izbore.  Nisam ja tu da razjedinim stranku nego da spajam, što se mene tiče Perica Pušić je i dalje predsjednik, a ja ću imati suradnju s njim. On je dobar momak, stopostotni HSS-ovac kao i ja. Od prvog sam dana u HSS-u. Ponavljam, Perica je tu, ali samo nema ovlasti dogovaranja koalicija, odluka... - riječi su Mateljaka.

Na opasku kako to čudno zvuči, dakle da je Pušić i dalje predsjednik, ali eto nema ovlasti dogovaranja, Mateljak je odgovorio "kako će on odluke donositi uz dogovor s Pušićem". 

- Nema raskola u našoj stranci - ponovio je Mateljak

No, njegove riječi o "zabrani koaliranja" za Pušića nameće pitanje je li se možda o tome radilo, dakle o njegovim eventualnim pregovorima s nekim tko Beljaku nije po volji, možda HDZ-u ili Mostu. To smo Pušića i pitali.

Odnos s vrhom stranke

- Razlog suspenzije su unutarstranački odnosi, gdje je osim mene u isto vrijeme izbačeno ili suspendirano još 15-ak stranačkih dužnosnika iz cijele Hrvatske. Pregovora o koalicijama nije bilo. Smatram da bi HSS trebao samostalno izaći na izbore, jer sam ja uvijek jedino tako i sudjelovao u izbornim utakmicama. Međutim, s obzirom na moju suspenziju, sve daljnje odluke vezano za lokalne izbore donijeti će koordinator HSS-a u DNŽ gosp. Zdenko Mateljak i stranačka središnjica - poručio je Pušić, dok predsjednik HSS-a Beljak nije odgovorio na poziv, a niti na SMS poruku novinara Dubrovačkog dnevnika.

Iz ovih izjava Pušića, ali i Mateljaka jasno je kako u HSS-u, primarno na državnom nivou, a posljedično tome tako niti na županijskom ili gradskom stvari ne funkcioniraju. Predsjednik županijske organizacije stavlja se na led u predvečerje lokalnih izbora, još uvijek se ne zna tko će biti povjerenik gradske organizacije, a kamoli da se zna kad će se održati Skupština i tko će biti predsjednik.

U intervjuu za Dubrovački dnevnik, donedavni predsjednik Vido Bogdanović preuzeo je odgovornost na sebe kazavši kako nije ispunio očekivanja, no samo se nasmijao na pitanje kakve su bile reakcije u stranci. Taj osmijeh je znak da nema tu velebnih nekih reakcija jer ustvari nema niti aktivnog članstva, odnosno onih kojima je toliko stalo do stranke da sad tu nastanu neka posebna žalovanja.

A Bogdanović je uputio i na lutanje u samom vrhu stranke, kako ideološkom, tako i operativnom,  gdje se dakle zatvara i puni krug zašto je praktički suspendiran Perica Pušić.

Kako neslužbeno doznajemo, veliki broj članstva je ljut na Beljaka, odnosno izrazio je neslaganje s vođenjem stranke, zato što smatraju kako nije podnio odgovornost nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima. Beljak je doživio teški debakl na srpanjskim izborima, HSS je u okviru Restart koalicije pao na samo dva saborska zastupnika, što u praksi znači da čak ne mogu osnovati niti svoj klub zastupnika.

Izborni neuspjeh podrazumijeva i nove izbore, ovog puta u samoj stranci, gdje bi predsjednik svojim stranačkim kolegama treba podnijeti izvještaj o neuspjehu. U HSS-u izbori se jesu održali, ali prerano, naime već u srpnju. Na izborima je uvjerljivo pobijedio Beljak, a njegove kolege mu zamjeraju što Skupština nije održana s dovoljnim vremenskim odmakom. Kasnije se očitovalo nadležno ministarstvo pravosuđa i uprave kojem je trebalo četiri mjeseca da utvrdi legalnost sjednice te je 22. prosinca donijelo po Beljaka pozitivno rješenje. Unatoč tome, barem s etičke strane, dinamika bi trebala biti takva da se skupštine osnivaju dva do tri mjeseca poslije izbora, kako bi se drugi kandidati mogli predstaviti članstvu te kako bi se poštivale sve druge procedure.

Očito, zbog neslaganja s predsjednikom Beljakom, došlo je i do suspenzije Pušića, kao i ostalih HSS-ovaca koji se nisu složili s takvim modusom rada.

U svakom slučaju, sve to kazuje da je HSS pred izbore zapravo nigdje. Ako na izbore izađu samostalno, ako stvari ostanu na ovoj razini, teško je očekivati dobar rezultat. Naravno jedna od opcija je i koalicija, bilo s HDZ-om ili SDP-om. HDZ ih ne treba, barem ne na gradskom nivou,  a čini se kako srpanjska  praksa pokazuje i da s SDP-om to nije neka dobitna kombinacija. 

No, najgore od svega, što je ujedno i razlog zašto su tu gdje jesu, sadržan je u činjenici da je ova stranka toliko često i lutala između HDZ-a i SDP-a, a u Dubrovniku i HNS-a da je na koncu bolno izgubila identitet. Stoga, svibanjski izbori mogli bi biti i konačno dno za nekoć prvu gradsku političku opciju, koja je na izborima 1997. godine imala čak osam mandata u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Popularni Članci