Uspostavljen sustav protupožarnog videonadzora u delti Neretve

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sporazum o suradnji u korištenju protupožarnog sustava videonadzora u dolini Neretve potpisan je u petak u Metkoviću uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića, zamjenice Žakline Marević i ravnateljice JU RRA DUNEA Melanije Milić.

Sporazum su potpisali ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovim Prirode DNŽ ravnateljica Marijana Miljas Đuračić, zapovjednik JVP Metković Jure Pilj, zapovjednk Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović.

Nakon potpisivanja slijedio je obilazak operativnog centra JVP Metković gdje se provodi monitoring video prijenosa.

Inače, ovaj sporazum je potpisan u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, od čega je 10.536.054,01 kn financirano sredstvima Europske unije. Projekt je započeo 1. srpnja 2017., a završava 30. listopada  2020. godine.

S ciljem očuvanja, zaštite i aktivnog upravljanja zaštićenim područja, Ramsar područjem Delta Neretve i područjem europske ekološke mreže Natura 2000 Delte Neretve, i sveukupnom bioraznolikosti, Javna ustanova je u predmetnom projektu kroz aktivnost uspostavila sustav protupožarnog videonadzora u dolini Neretve. Cilj uspostave sustava protupožarnog videonadzora u dolini Neretve je unaprijediti nadziranje i nadgledanje teritorija, a posebice nepristupačnih i nepreglednih terena te u skladu s time omogućiti pravovremenu reakciju nadležnih vatrogasnih postrojbi u gašenju inicijalnih požara, kao i obradu požarišta u cilju pronalaska počinitelja.

Kamere visoke rezolucije s pripadajućom opremom za nadzor su postavljenje u području europske ekološke mreže Natura 2000 točnije na brdu Babina Gomila (na nadmorskoj visini od 725 m) i u području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica (na vodospremi) u cilju nadzora, rane detekcije početnih (inicijalnih) i prevencije požara tršćaka, ali i šumskih požara. Na taj način omogućen je nadzor cijelog područja Neretve, a posebice se nepristupačnih terena tzv. ševara. Kamerama će upravljati i područje nadzirati Javna vatrogasna postrojba Metković. Također, kamere su umrežene u postojeći sustav protupožarnog videonadzora Dubrovačko-neretvanske županije koji je smješten u operativnom vatrogasnom centru u Dubrovniku te su umrežene u sustav nadzora Službe za zaštitu od požara i Službe čuvara prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Sustav tehničke zaštite kroz sustav protupožarnog videonadzora je primarno fokusiran na prevenciju i ublažavanje šteta od prirodnih rizika i katastrofa od požara i to kroz ranu detekciju početnih (inicijalnih) požara na nepristupačnim terenima; poboljšanje, promicanje i jačanje institucionalnih kapaciteta (sektora zaštite prirode, vatrogastva, policije i redarstvenih snaga) kao i poboljšanje spremnosti na reagiranje i intervenciju te smanjenje šteta u području ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve kao i zaštićenim područjima u području delte Neretve.

Kroz edukaciju lokalnog stanovništa i ovakve projekte nastoji se ukazati na probleme koji nekontrolirani požari tršćaka i dim koji nastaje čine kvaliteti života lokalnog stanovništva i prirodnim vrijednostima doline Neretve. Kako bi se očuvala močvarna staništa te prirodne vrijednosti neretvanskog kraja, apelira se na sve stanovnike i posjetitelje, da ukoliko uoče nove požare ili sumnju na iste, isto žurno prijave nadležnim vatrogasnim službama na broj 193 ili neposredno na jedinstveni broj hitnih službi 112, stoji u priopćenju Dubrovačko-neretvanske županije. 

Popularni Članci