'

UNATOČ PONIŠTENOJ GRAĐEVINSKOJ DOZVOLI Dodik: "Naravno da će HE Dabar biti izgrađena i taj projekt neće biti zaustavljen"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Okružni sud u Banjoj Luci poništio je građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrane “Dabar” u istočnoj Hercegovini na temelju procjene da bi njena izgradnja imala negativni utjecaj na okoliš, a posebice na Neretvu kojoj bi, zbog smanjenog dotoka slatke vode, prijetilo zaslanjenje, objavljeno je na stranicama Dubrovačko-neretvanske županije prije nekoliko dana 

Međutim, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je riječ o jednom o strateških projekata i da će biti izgrađena - piše Glas Srpske. 

"Kada bismo išli logikom raznih ekoloških udruženja, ovdje se ništa ne bi događalo. Naravno da će “Dabar” biti izgrađen i taj projekt neće biti zaustavljen, ali uvijek sam za to da o tim pitanjima sve bude jasno", rekao je Dodik, napomenuvši da se o toj hidrocentrali pričalo prije 60 godina.

Prema njegovim riječima, današnji svijet se zasniva na razvoju i energiji, a električna energija nastaje iz određenih izvora.

"Ako za to koristite vodu, onda dođu ta udruženja i kažu da uništavate prirodu, kada koristite ugljen, kažu da ne može ni to. Da ne pričamo o nuklearnoj energiji. Ali, oprostite, mi energiju moramo imati. Je li ovaj narod spreman vratiti se 300 godina unazad? Mislim da nije, istaknuo je Dodik za Glas Srpske, uz naglasak da sve mora biti u skladu sa zakonom.

Inače, iz Dubrovačko-neretvanske županije su, prilikom objave informacije da je poništena građevinska dozvola, pojasnili cijelu situaciju. 

Evo što su napisali: 

"Riječ je o hidroelektrani koja se planirala realizirati u sklopu projekta Gornji horizonti.

Taj projekt osmišljen je kako bi se radi proizvodnje električne energije preusmjerili slivovi rijeka Zalomke, Bune, Bunice, Bregave koje se ulijevaju u Neretvu.

Dubrovačko-neretvanska županija, na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, već godinama upozorava na nepopravljivu štetu koju bi realizacija prouzročila.

”Projekt Gornji Horizonti ima bitni utjecaj na slivno područje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od doline Neretve preko Malostonskog zaljeva sve do Župe dubrovačke i Plata. Jedan od dijelova ukupnog projekta Gornji Horizonti je HE Dabar. Hrvatska kao susjedna zemlja po međunarodnom pravu ima pravo štiti interese svog područja od mogućih štetnih utjecaja iz susjednih država”, rekao je župan Dobroslavić na konferenciji za medije još 2014. godine.

Hrvatski stručnjaci i ekolozi već više od desetljeća su imali niz primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za HE Dabar; nije razmotren utjecaj povećanih dotoka akumulacija u BiH na nizvodne horizonte, tj. naše horizonte; nisu utvrđeni utjecaji promjena količina i dinamika unosa voda na ušće Neretve, Malostonski zaljev i Župski zaljev.

Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s resornim ministarstvima, inzistirala je na preispitivanju ovog projekta i poštivanju odredbi međunarodne ESPOO konvencije.

Zasigurno, i ova inzistiranja imala su utjecaj na ovakvu odluku te vjerujemo kako ovaj projekt, čija bi realizacija imala nemjerljiv štetni utjecaj na brojna područja u našoj županiji, a prvenstveno rijeku Neretvu, neće biti doveden do kraja.

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja pratiti sve procese i poteze vezane za Gornje horizonte te, kao i dosad, pravovremeno reagirati."

Popularni Članci