U OPUZENU DNŽ uspostavlja ‘Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika’

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA sudjelovali su 23. i 24. srpnja na prvom radnom online sastanku projekta ‘STREAM’, punog naziva ‘Strateški razvoj upravljanja poplavama’.

Cilj ovog novougovorenog strateškog projekta na programu INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020 je smanjivanje šteta nastalih od poplava, i to preventivnim mjerama koje će se razviti kroz buduće projektne aktivnosti. Predstavnica Regionalne agencije DUNEA, Antonija Odak, predstavila je dolinu Neretve, pilot područje projekta, u kontekstu ranjivosti i osjetljivosti ovog područja na sve prisutniji problem poplava kao posljedice klimatskih promjena, a koji sa sobom nosi ogromnu socioekonomsku štetu i višemilijunske gubitke.

Kako bi doprinijeli rješavanju ovog problema, Dubrovačko-neretvanska županija će kroz projekt STREAM u Opuzenu uspostaviti ‘Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika’ u svrhu jačanja pripremljenosti, sprječavanja opasnosti i smanjenja štete nakon prirodnih katastrofa. Također, službe za spašavanje će se modernizirati novom opremom za djelovanje i ublažavanje poplavnih katastrofa na području doline Neretve koje je identificirano kao jedno od najosjetljivijih područja Republike Hrvatske.

Predstavnici vodećeg partnera Javne ustanove agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova i predstavnici Zajedničkog tajništva INTERREG Programa Italija – Hrvatska vodili su cjelokupni sastanak te su se ovom prilikom osvrnuli na ciljeve, očekivane rezultate i aktivnosti projekta u cijelosti, kao i na programska pravila koji uvjetuju postupanja partnera i prihvatljivost nastalih troškova na projektu. 

Zajednički razvoj ljudskih resursa, razmjena znanja i povećanje sposobnosti korištenja novih tehnologija kroz partnersku suradnju Hrvatske i Italije u projektu važni su na područjima s obje strane Jadranskog mora, jer poplave u mediteranskom području imaju mnogo zajedničkih točaka. U projektu još sudjeluje 15 partnera iz Hrvatske i Italije, među kojima je i Dubrovačko-neretvanska županija.

Za pripremu i provedbu projekta, Regionalna agencija DUNEA pruža savjetodavnu i tehničku pomoć Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a sve u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’ kroz koji je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj.

Projekt STREAM je ugovoren u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014-2020. Ukupan proračun projekta je 9.411.657,83 eura, a proračun Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 773.317,02 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se 15 posto proračuna odnosi na udio vlastitih sredstava.

Popularni Članci