SEDAM NOVIH ZARAŽENIH! Radi se o članovima obitelji iz Dubrovnika i Konavala, nemojte se opuštati! (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite da na jugu Hrvatske imamo sedam noviih zaraženih koronavirusom. Ukupna brojka zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je tako 50.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je kako je ukupno u Zagreb poslan 401 uzorak. Kazao je kako je ukupno 14 zaraženih hospitalizirano u OB Dubrovnik. U karantenu je jučer zaprimljena još jedna osoba hrvatske nacionalnosti. Jučer su zabilježena dva slučaja kršenja samoizolacije na području Grada Dubrovnika.

- Građani nam javljaju kako ima više ljudi u parkovima i na šetnicama. Izdržimo tako da se restriktivno držimo uputa. - naveo je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je 11 pacijenata u bolnici dobrog stanja. Pacijentima smještenima na jedinici intenzivnog liječenja, ali i troje pacijenata koji se nalaze u Splitu, stanje je nepromijenjeno. Ukupno je sedam liječnika, 11 medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik u samoizolaciji. Kazao je kako se radovi na studentskom domu koji će biti prihvatni centar privode kraju.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić također se obratio novinarima.

- Što se tiče novooboljelih, radi se o tri zaražena u jednoj obitelji te troje iz druge obitelji. Sedmi je rodbina od jedne od ove dvije obitelji. Njihove kontakte obrađujemo. - rekao je Lakić, dodajući kako se radi o obiteljima iz Dubrovnika i Konavala.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske osvrnuo se na punkt u Platu, koji je ukinut, te se sad tako u Platu vrši pojačano nadziranje ovog područja između Općine Župa dubrovačka i Općine Konavle.

- Kao što sam rekao nekoliko puta, punktovi s ničim nisu bili ograničeni, a nije ih bilo lako uspostaviti između svih jedinica lokalne samouprave. Punkt Plat i punkt Dubac su funkcionirali skupa šest dana i za to vrijeme je preko punkta Plat zaustavljeno samo šest osoba koji nisu imali valjanu propusnicu. Shodno tome smo smatrali da je to mali broj putnika i vozila koji idu iz Konavala prema Župi, većina je tranzitirala prema Gradu Dubrovniku. Nakon upita građana i dijela nezadovoljstva lokalnih čelnika odlučili smo ponovo uspostaviti policijsku ophodnju, ali ne punkt kao punkt. Ako se utvrdi pojačan priljev građana onda možemo ponovo uspostaviti punkt. - rekao je Pavličević.

Napomenuo je kako je jutros radila trgovina specijalizirane opreme gdje su se skupljali građani.

- Radi se o poljoprivrednoj apoteci. Ona ima dozvolu za rad, ali je trgovkinja upozorena da se mora pridržavati mjera socijalne distance. - kazao je Pavličević.

Na konferenciji za novinare je rečeno kako će se oni s Lastova testirati na Korčuli. Rečeno je i da je istekla samoizolacija za posadu broda usidrenog kod Dakse, te kako posada nije razvila simptome bolesti.

Svi nazočni su pozvali građane da se drže mjera te ne izlaze vani ako ne moraju.

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci