ŠTO SE DOGAĐA U DOMU ZA STARIJE? Kći oboljele od koronavirusa donedavno radila, ravnateljica kaže da je poduzela mjere prevencije

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: www.domkonavle.hr
Osobe starije životne dobi visokorizična su skupina kod kojih koronavirus može izazvati teška zdravstvena stanja i zbog toga u svim domovima za starije i nemoćne vrijede stroge restrikcije. 

Prema saznanjima Dubrovačkog dnevnika u Domu za starije i nemoćne osobe Konavle koji se nalazi na Grudi majka jedne od djelatnica zaražena je koronavirusom. Budući da bi upravo starije trebalo najviše zaštiti provođenjem strogih mjera, pitali smo ravnateljicu Lucu Pušić što je napravljeno o tom pitanju jer spomenuta djelatnica doma je bliski član obitelji zaražene.

"Sukladno preporuci Epidemiološke službe ZZJZDNZ poduzete su sve preventivne mjere zaštite", navela je ravnateljica Pušić te dodala kako djelatnica Doma nije ostvarila bliske kontakte sa zaraženom osobom.

"Posljednji kontakt je bio 15 dana prije pojave prvih simptoma, tako da po uputama koje je navedena dobila od strane epidemiologa nema potrebe da bude u samoizolaciji, a o čemu me je djelatnica pravovremeno obavijestila", pojasnila je ravnateljica.

Naime, Dom za starije i nemoćne Konavle prema navodima ravnateljice donio je 19. ožujka posebnu odredbu prema smjernicama Ministarstva koje je reguliralo rad za vrijeme epidemije. Tako su djelatnice raspoređene u dvije skupine koje, neovisno jedna o drugoj, osiguravaju kontinuirano obavljanje poslova u Domu.

"Ista se djelatnica nalazi u drugoj skupini koja svoj rad nastavlja kada prva skupina odradi svoj dio posla, točnije za 14 dana. Dakle, spomenuta njegovateljica po rasporedu rada se sada nalazi kod kuće, iako bi po uputama epidemiologa nesmetano mogla obavljati svoj posao", dodala je ravnateljica Luce Pušić. Doma za starije i nemoćne Konavle zapošljava 14 njegovateljica i šest medicinskih sestra koje skrbe o 82 korisnika.

Jedna od njegovateljica Doma za starije Konavle, čiji su podaci poznati redakciji, kazala je kako osoblje ovog doma radi "kao u vojnoj bolnici".

"Imamo svu potrebnu opremu. Na ulazu i na svim punktovima stoje sredstva za dezinfekciju. Tamo su teški kronični bolesnici, svi imaju preko 85, a ima ih dosta i preko 90 godina. Ekipa je organizirana, podijeljeni smo u grupe i nema nas puno među ljudima i medicinske sestre su tu. Zaista se brinemo za osobe koje su u Domu i volimo taj posao. Organizirani smo kao mala bolnica, a i korisnici doma su odgovorni", kazala je radnica u Domu za starije Konavle.

Popularni Članci