'

SVEČANO U TOPOLOME Evo zašto je za to primorsko selo važan 21. lipnja (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović
U Topolome, jednom od gornjih sela Dubrovačkog primorja, i ove je godine misnim slavljem i procesijom obilježen 21. lipnja. 

Taj se datum u Topolome slavi odavno, prvo misnim slavljem u crkvi Male Gospe, a onda i procesijom do kapelice sv. Luja. Istog se datuma u tom selu održava i krizma. Nekoć je stanovnika sela, a i krizmanika župe bilo znatno više, a u selu bi se upriličila velika festa. Ove godine ih je bilo pet. 

No, to naravno nije umanjilo slavlje koje je u Topolome, na 21. lipnja, uvijek posebno. Misu je predvodio biskup Roko Glasnović, a kada u Topolome pitate što mještani slave, oni će vam kazati - Svetog Luja. 

Sv. Lujo zapravo je Alojzije (Luigi) Gonzaga koji je tijekom svog života ostao najzapamćeniji po tome što je, kada je u 16. stoljeću u Rimu izbila epidemija kuge, dobrovoljno odlučio njegovati bolesne, pri čemu se i sam zarazio. Preminuo je u 23. godini života, blaženim ga je proglasio 1605. papa Pavao V., a svetim 1726. papa Benedikt XIII. Zanimljivo je i to kako se Luigi, odnosno Lujo, rodio u plemićkoj obitelji, no sav je sjaj bogatstva zamijenio jednostavnim redovničkim životom. Njegov se dan obilježava 21. lipnja. 

U Topolome također postoji zavjetna kapela Sv. Luja, dakle sv. Alojzija Gonzage, koja je podignuta 1882. godine. Mještani kažu kako je podignuta jer su u selu stanovnici, a naročito djeca, umirali zbog bolesti, a na stranicama Dubrovačke biskupije navedeno je kako se radilo o koleri. Blagoslov djece i mladih tamo se vrši i danas. Uz crkvicu se nalazi i nekoliko stećaka, ostaci nekoć velike srednjovjekovne nekropole.

Popularni Članci