Pandorini dokumenti otkrivaju: Šipanske vile financirao i bivši ruski ministar!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Portal Oštro
Vruće je ljetno popodne sredinom kolovoza u Šipanskoj Luci. Na kraju mjesta nekolicina kupača sjedi na skalama ispred vrata luksuznog zdanja opasanog bijelim zidom.

S druge strane zida dron slučajno hvata usamljenu ženu dok pliva u bazenu. Kada shvati da je se snima, stavlja bijeli šešir na glavu i nestaje.

U Šipanskoj luci, koja je prema posljednjem popisu stanovništva imala upisanih oko 200 stanovnika, nitko ne zna tko je ona. Kao što se ne zna ni tko su inače rijetki posjetitelji ovog luksuznog zdanja.

Na tom se mjestu prije 11 godina nalazila tek zapuštena stara vila Katino obrasla u raslinju i maslinama. Tada ju je za četiri milijuna eura kupila zagrebačka tvrtka Mikado, koju je 2004. godine osnovao ruski građanin s hrvatskom putovnicom – Konstantin Veniaminovič Gološčapov, piše Portal Oštro

Podaci iz Pandorinih dokumenata koje je dobio međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) te ih podijelio s partnerima, otkrivaju kako su šipanska vila i okolno zemljište kupljeni zajmovima iz poreznih oaza. A u narednim godinama u tvrtku Mikado slilo se još 33,4 milijuna eura iz ukupno sedam offshore tvrtki.

Vlasništvo njih šest nije poznato. No kad je posljednja na sebe preuzela sve dugove prošlih, bila je u stvarnom vlasništvu bivšeg ruskog ministra energetike.

Tim je novcem obnovljena stara vila te su sagrađene još tri, a tvrtka Mikado je iz ruku Gološčapova prelazila prvo u vlasništvo jedne pa druge panamske tvrtke. Zbog ulaganja u »turističke objekte« 2015. godine je Mikado dobio povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura. 

Vile, međutim, nisu poslužile za tu svrhu iako su u srpnju 2016. godine registrirane kao smještaj za turiste s pet zvjezdica. Istog je mjeseca imanje posjetila i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Vlasnik Mikada danas je tajnovita švicarska tvrtka Realty Investments. O njoj se zna jedino to da joj je predsjednik uprave počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

Multimilijunski zajmovi

Konstantin Veniaminovič Gološčapov, ruski državljanin kojeg tamošnji mediji nazivaju Putinovim bivšim maserom, 2004. godine osnovao je tvrtku u Hrvatskoj. Dao joj je ime Mikado po prvim slovima svoga imena te imenima supruge i četvero djece.

Gološčapov je 2008. godine kao hrvatsku adresu naveo jednu stambenu zgradu u zagrebačkoj četvrti Vrbik. Sljedeće godine Mikado je dobio tri zajma od offshore-tvrtke iz Oštru nepoznate jurisdikcije, koji su poslužili za kupnju oronule vile i lokalnog zemljišta u Šipanskoj Luci od obitelji Stjepović.

Istraga Oštra otkrila je kako su taj i naredni zajmovi došli od sedam tvrtki od kojih je barem jedna povezana s Igorom Jusufovim, ministrom energetike od 2000. do 2004. godine za vrijeme prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina.

Jusufov je potom bio i član upravnog odbora ruske državne plinske tvrtke Gazprom, a danas predvodi privatnu investicijsku kompaniju. Revija Forbes njegovu imovinu procjenjuje na 1,1 milijarde dolara.

Nakon kupnje vile i zemljišta, tijekom 2010. godine Mikado je počeo prikupljati dozvole za gradnju te je dobio još 1,2 milijuna eura zajma od tvrtke Bourg Financial iz Paname. Sljedeće je godine nastavio s prikupljanjem dozvola, a u svibnju 2011. Gološčapov je, prema ugovoru koji je pribavio Oštro, Bourgu predao 90 posto svog udjela – besplatno.

U listopadu i studenom te godine na račune Mikada stigla su još dva zajma u iznosu od četiri milijuna eura, ovaj put od tvrtke Cadram Holding, također sa sjedištem u Panami. U prosincu je, međutim, Cadram kupio udjele Bourga u Mikadu – za 2400 eura. 

U 2012. i 2013. godini Mikado je dobio još 20 milijuna eura zajmova od Cadram Holdinga, tvrtke Prosal Investments s Britanskih Djevičanskih Otoka te treće koju Oštro nije uspio identificirati.

Potkraj 2013. godine Cadram Holding je kod Mikada imao već ukupno 28 milijuna eura zajmova koje je pretvorio u kapitalne rezerve Mikada.

Povlačenje kapitalnih rezervi prema hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima ne podliježe plaćanju nikakvih poreza, za Oštro je potvrdila profesorica Ivana Dražić Lutilsky sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. 

 Unatoč tolikim sredstvima tvrtke, Cadram Holding je u 2014. godini za samo 20.000 dolara prodao svojih 90 posto Mikada švicarskoj tvrtki Realty Investments. Oštro je u Pandorinim dokumentima pronašao potvrdu da je u to vrijeme stvarni vlasnik Cadrama bio Igor Jusufov.

Većina zajmova ukupnog iznosa od 37,4 milijuna eura do 2015. godine bila je vraćena, često preko ugovora o cesiji između povezanih tvrtki. Preostalih 6,4 milijuna eura Jusufov je svibnju preuzeo od Cadrama na sebe te je tako postao Mikadov zajmodavac. 

U tom ugovoru o prijenosu 6,4 milijuna eura nalazio se i popis svih zajmova koji su se iz offshore-tvrtki slijevali u Mikado. Popis je potpisao Jusufov pa bi mogao prikazivati i to da je upravo on stajao iza konstantnih priljeva zajmova. Iznosi te datumi na popisu zajmova odgovaraju i podacima iz godišnjih financijskih izvještaja Mikada. 

Pet mjeseci nakon potpisivanja tog ugovora Cadram je ugašen, a 2016. godine Gološčapov je prodao 10 posto svog udjela tajnovitoj tvrtki Realty Investments – za 2000 kuna.

Prema posljednjim financijskim izvještajima za 2020. godinu, kapitalne rezerve ove tvrtke i dalje su iste, dok zajmovi od 6,4 milijuna eura još nisu vraćeni. Štoviše, Mikado od početka posluje s gubitkom.

Profesorica Ivana Dražić Lutilsky, kojoj je Oštro poslao molbu za stručno mišljenje, komentirala je kako bi s obzirom na činjenicu da je gubitak društva u 2021. godini bio 10,3 milijuna eura, »bilo logično da se taj računovodstveni gubitak pokrije iz stvorenih kapitalnih rezervi«.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci