/* */

Šampion “Dana maslinova ulja Mljet“ je Vicko Palunčić- Puja, ali ni ostali ne zaostaju puno

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić

Vicko Palunčić- Puja proglašen je šampionom “Dana maslinova ulja Mljet“, dok su njegovi “pratitelji“ maslinari Ivo Matana- Ćano Josip Sršen- Markov. Priznanje za izuzetne zasluge u radu i promociju modernog maslinarstva na tom pučinskom otoku zaslužio je maslinar Antun Market Ambeško.

Uz trojicu šampiona mljetskog maslinarstva, dobitnici zlatnih medalja i otočki OPG Pacencija su maslinari Antun Dabelić i Nikola Market- Paho, dok su dobitnici srebrnih medalja Pero Matana-Dživkov, Niko Benković-Vila, Ankica Benković-Vila, Petar Palunčić-Puja, Ivo Pitarević, Teo Market-Lukas, Vicko Matana, Maruška Matić i OPG Antun Market-Ambeško. Broncu su zaslužili Nikola Stražičić Biskup i OPG Antun Dabelić.

Priznanja šampionima otočkog maslinarstva, kao i medalje za proizvedena ekstradjevičanska maslinova ulja najboljim proizvođačima uručeni su na redovitoj Skupštini Udruge maslinara otoka Mljeta u Domu kulture u Babinu Polju. Podjeli je prethodilo stručno predavanje i panel prezentacija Ive Mračić, znanstvene suradnice dubrovačkog Zavoda za mediteranske kulture koji je i ocjenjivao uzorke svih ulja. 

-Na službenom panelu, naši kušači su ocijenili ukupno 21 uzorak te odredili kemijski sastav i senzorska svojstva maslinovog ulja kojem je kvaliteta svake godine sve bolja. Jako smo zadovoljni dobivenim rezultatima: od ukupno 21 uzorka, njih čak 19 je u kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dok su samo dva uzorka u kategoriji djevičanskog. Ocjenjivali smo kemijska svojstva, utvrdili slobodne masne kiseline, peroksidni broj, senzorska svojstva i ostalo. Od pozitivnih svojstava se određivala voćnost, gorkost i pikantnost, a od negativnih svojstava utvrđivali smo moguće mane kao užeglost, pljesnivost, odsikavost i sl. Lampante kategoriju nismo imali te mljetski maslinari doista zaslužuju sve pohvale. Vidljivo je da se s preradom uroda išlo već u roku 24 sata, a zadnju berbu mogu usporediti s onom iz 2018. godine kad smo od ukupno 27 uzoroka ulja njih 25 ocijenili kao ekstradjevičanska. Uzorke je bilo teško ocijeniti jer su sva ulja bila jako dobra te su male nijanse odlučivale o dodjeli boda- rekla je Mračić te pojasnila bodovanje. 

- Maksimalni broj bodova senzorskog ispitivanja bio je 90 do 50 bodova i dobivaju ulja  s jako uočljivim, a 50-70 bodova ulja s nezamjetnim manama, dok 70-90 bodova idu uljima bez mane, s karakterističnim mirisom i okusom maslina. Dodatnih 5 bodova išlo je za uzorke gdje su slobodne masne kiseline do 0,6% a još 5 bodova za uzorke gdje je peroksidni broj bio do 10 miliekvivalenta po kilogramu kisika. No, najbolje ocijenjeni uzorak je dobio 99 bodova - kazala je.

Stručna voditeljica u Nacionalnom parku Mljet Margarita Polzer prezentirala je dodjelu otočke oznake “Mljet Made“ u suradnji s Udrugom maslinara.

-Javni poziv je upravo otvoren, a oznaka se odnosi na prehrambene ili kemijske proizvode, što bi bila možda neka prirodna kozmetika ili za neke rukotvorine s otoka Mljeta. Pojasnila sam maslinarima kako se s uljima koja su nedavno na “Noćnjaku“ postigla zavidne ocjene kvalitete mogu prijaviti za dodjelu oznake “Mljet Made“. Svi takvi proizvodi moraju proći dva testiranja i zadovoljiti kvalitetu.  što nam dokazuju proizvodnim procesom koji nam opisuju i analizom kvalitete. Oznaka “Mljet made“ već ima vizualni identitet- etiketu koja se proizvođaču dodjeljuje za njihov proizvod koji se stavlja na police naših suvenirnica i cilj nam je imati što više takvih proizvoda . kazala je.

Predsjednik Udruge  maslinara Mljet Pero Matama je ustvrdio da su sva ocjenjivana ulja među najboljima u našoj županiji i da je doseg 99 od 100 mogućih bodova vrhunski rezultat.

- Nismo vjerovali da se to može postići, ali smo uspjeli! No, moramo i dalje učiti i razvijati se i stalno poboljšavati naša ulja kako bi postigli cijenu koju to ulje zaslužuje. Nacionalni park je naš izlog u svijet i želimo se educirati te postati svima prepoznatljivi, a hvalevrijedna je pomoć Općine rekao je Matana.

-Treba izdržati, a vi ste uspjeli i maslinarstvo na Mljetu je u zamahu, na ponos cijelog otoka. Hvala NP Mljet koji prati tu priču i nadam se da će se uključiti i sve više mladih maslinara. Općina će i dalje pratiti i poticati vaš rad skromnim donacijama po svakoj proizvedenoj litri ulja, a volio bih da se na otoku uspostavi i mali Laboratorij za kojeg ćemo pronaći prostor, ako i za druženje vas maslinara. Dobro ulje je nemoguće proizvesti na način kako su ga proizvodili naši stari niti ga držati u kamenu kao prije. Danas najlošije ulje je daleko bolje od najboljeg kojeg se sjećam iz djetinjstva. Time se ponosimo, a sve se postiglo prateći tehnologiju i trendove - kazao je načelnik Općine Mljet Đivo Market.

Popularni Članci