REPUBLIKA I FOKUS U GRADU Pavličević: "Mi smo koalicija razuma, umjesto svađe i sukoba, biračima nudimo konkretna rješenja"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IS/DD
Koalicija koju čine stranke Fokus i Republika predstavila je danas zajednički program u desetoj izbornoj jedinici na konferenciji za medije ispred Kneževog dvora. 

Nositelj zajedničke liste stranaka u desetoj izbornoj jedinici Mato Pavličević prvi se obratio okupljenima.

"Naše dvije stranke su potpisale koalicijski sporazum, tako da izlazimo na izbore u svih 11 izbornih jedinica, što pokazuje da imamo širinu i naš cilj je osvojiti dovoljan broj mandata da možemo biti neki faktor i utjecati na konkretne promjene u Hrvatskoj. Naš premijerski kandidat je gospodin Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika, poznati menadžer i poduzetnik te sudionik Domovinskog rata", kazao je Pavličević uvodno.

Kratko je govorio i Miro Pavlović, nestranački kandidat stranke Fokus. 

"Drago nam je da smo ušli u suradnju s Republikom i gospodinom Matom, kao i gospodinom Vanđelićem. Vjerujemo da će se ta suradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo", kazao je Pavlović.

Potom je ponovno govorio Pavličević.

"Kampanja za desetu izbornu jedinicu započinje upravo u Dubrovniku. Zašto Republika i zašto Dubrovnik? Dubrovnik je povijesno jedan od uzora kako se upravlja državom. Dubrovačka republika i njen rad je i danas gotovo nedokučiv ideal bilo kojoj državi u svijetu. Pamtimo savršene primjere kako se treba oditi država, kako socijalno, tako ekonomski, pogotovo diplomatski. Demokratičnost Dubrovačke Republike očituje se kroz njen složen i pravičan politički sustav, koji je osiguravao da nijedna osoba ili skupina ne može monopolizirati moć, da ne može predugo ostati na vlasti. Dakle, demokratičnost, pamet, rotacija vlasti i ključna riječ u cijeloj priči: smjenjivost. Nitko ne smije predugo biti na vlasti, jer onda vlast postaje slast", kazao je Pavličević i dodao da je upravo današnji trenutak u kojem se nalazimo dokaz političke kaljuže i svađe "dvojice koji se ne mogu vidjeti zadnjih 30 godina". 

"Od pošalica i sukoba ostat će samo spaljena zemlja. No krenimo s listom. Osim mene na listi za desetu izbornu jedinicu nalaze se Ante Mladinić, Miroslav Pavlović, Nikolina Bilić Poljanić, Ranka Cvitanović, Maja Bosnić Tabain, Sandro Tabain, Jakov Jurčević, Sanda Smolčić Odak, Jordana Tanasovski, Ivana Hren, Ivana Jerković, Snježana Jurković i Mario Volarević. Na svih 11 lista smo ispoštovali sve cenzuse po pitanju spolne zastupljenosti. Kao što je naš predsjednik hrvatski branitelj, tako smo na svim listama stavili branitelje. S nama je ovdje gospodin Volarević koji se borio i bio ranjen na dubrovačkom ratištu i ja mu se još jednom zahvaljujem na tome", rekao je Pavličević i dodao da njihove izborne liste čine sjajni ljudi, dokazani pojedinci. 

"Mi smo koalicija razuma, umjesto svađe i sukoba, biračima nudimo konkretna rješenja i gledamo kako će se bolje živjeti poslije izbora. Iza sebe imamo opipljive, vidljive rezultate. Primjeri razvijene i uspješne sredine, koje vodimo, su lokalno primjerice Samobor, Sveta nedjelja, Dugo selo, Pirovac ili Križ, a mogu se preslikati na čitavu zemlju jer naši građani zaslužuju puno bolje od aktualnog stanja. Ne nudimo obećanja, ni brda ni doline, niti znoj i suze, mi znamo kako pokrenuti ovu zemlju brzo, transparetno, efikasno i pošteno. Jer država je naša majka, a majka se ne smije krasti. Isto tako, majka mora brinuti o svojoj djeci, svojim građanima, od najmlađih do najstarijih, kako bi svi imali život koji zaslužuju, jednake mogućnosti školovanja, napredovanja i zapošljavanja. Zajednički smo osmislili program sastavljen od politika koji će u kratkom roku pozitivno osjetiti svaki pojedinac i svaka obitelj. Naša koalicija je posvećena preobrazbi ekonomije kroz smanjenje nepotrebne državne potrošnje, reinvestiranje i pokretanje državne imovine koja stoji desetljećima. Pogledajte samo ono ruglo od Belvedera i onaj užas u Kuparima! To je mrtvi kapital koji stoji, a država od njega može lijepo zaraditi i mnogima može život biti nešto bolji", naglasio je Pavličević.

Govorio je i o konkretnom programu za desetu izbornu jedinicu.

"Krenimo od Splita, gdje je više gorućih problema, pogotovo onih po pitanju infrastrukture. Brzom željeznicom i metroom treba povezati Split i Trogir jer se brza cesta gradila toliko sporo da je sad već podkapacitirana i opasna. Vrući krumpir je Spaladium Arena, to treba žurno riješiti jer je zatvorena prije nego što je i dovršena. Tko ne zna, Spaladium Arena je trebala imati poslovni neboder koji bi generirao novac, da čitava priča funkcionira. Kako na nacionalnoj, pa tako i na lokalnoj razini, zalažemo se za izgradnju stanova za dugoročni najam, koji bi se davali prema imovinskom i dohodovnom cenzusu. Tu je i turizam koji ljeti guši naše gradove, koji su po zimi prazni. Kad zimi šećete po gradu, kao da ste u kamenolomu. Turizam treba biti održiv. Makarska je svijetli primjer kako se može stati na kraj divljoj gradnji, iako mislim da je za njih već kasno", kazao je Pavličević. 

"Dubrovnik još uvijek čeka brzu poveznicu s autoputom koji završava u Pločama. Kad smo se sad prisjetili Dubrovačke Republike, prisjetimo se i da će početkom svibnja 15 godina otkako je Ivo Sanader otvorio radove na izgradnji brze ceste od Osojnika do Dola. Tko je bio tu, zna da su se drugi dan strojevi vratili na gradilišta s kojih su ih dovukli. Čitava ekipa koja danas vodi ovaj grad, županiju i državu, tad je bila na otvorenju, oni su i dalje tu, a Ivo je platio račun za sve. Andro Vlahušić se tada usprotivio, rekao da je to predizborni trik, oni su mu obećali poslati pozivnicu. Andro svaki dan otvara poštu, ali jadan, pozivnicu još nije dobio. Ta cesta je opet aktualna, naravno, pred izbore. Tad je procijenjena vrijednost radova bila 488 milijuna eura, po novome je duža kilometar i koštat će 772 milijuna eura, dakle 27 po kilometru. U HDZ-u su rekli da su time konzumirali potrebne dozvole za izgradnju ceste. Nadam se da neće trebati još 15 godina da ih probave. Dubrovnik čeka i brzu poveznicu sa zračnom lukom, za što će trebati mnogo izračuna, nacrta i prije svega iskrene komunikacije s građanima. Treba urediti prometnice, uspostaviti normalniji prometni režim, izgraditi garaže i parkirališta. Nekad je ovakva gužva bila samo u špici sezone, sad je Grad začepljen svakog radnog dana. Sigurni smo da zajedno možemo napraviti promjenu koja je Hrvatskoj potrebna, podići standard i maknuti Hrvatsku s dna europskih ljestvica", zaključio je Pavličević i pozvao sve građane da izađu na izbore. 

Popularni Članci