REKORDERI Dubrovačko primorje i Zažablje ne mogu biti više desno

Autor: Petar Ipšić
Završeni su prvi 'potpuni' izbori za Europski Parlament. Na području Dubrovačko-neretvanske županije obrađena su sva biračka mjesta.

Prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji glasovanju je pristupilo 30.629 glasača, odnosno 28,27 posto. Važećih listića bilo je 96,75 posto.

U Gradu Dubrovniku na EU izbore izašlo je 8.796 birača, njih 23,02 posto. Važećih listića je 97,29 posto.

S područja Županije u Bruxelles na petogodišnji angažman idu Ruža Tomašić i Dubravka Šuica. Izvisili su Oleg Valjalo (SDP) i Đuro Lubura (Nacionalni forum). 

Na županijskoj razini, uvjerljivu pobjedu odnijela je koalicija HDZ,HSS,HSP AS,BUZ,ZDS,HDS sa 49,67 posto glasova, a slijedi je koalicija SDP,HNS,IDS,HSU sa 26,80 posto glasova. Treće mjesto sa 6,54 posto glasova drži ORAH Mirele Holy.

U Gradu Dubrovniku postotak glasova 'desnoj' koaliciji nešto je niži – 45,90 posto, dok je viši i postotak koji je ostvarila 'lijeva' koalicija – 32,14 posto.

Rekorder u privrženosti desnoj opciji je Dubrovačko primorje. Glasači su čak sa 73,02 posto glasova osigurali prolaz koalciji (HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-ZDS-HDS). Koalicija predvođena SDP-om dobila je tek 13,29 posto glasova.

Primorje u Županiji 'šije' jedino općina Zažablje gdje su se glasači s čak 74,88 posto glasova izjasnili za HDZ-ovu koaliciju, dok je SDP-ova osigurala sramotih 10,34 posto. 

Kako su glasovale ostale općine provjerite u nastavku.

Popularni Članci