PROŠLA JE GODINA OTKAKO NIJE S NAMA Održana misa za don Stanka Lasića (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Katedralni župnik don Marin Lučić služio je misu na prvu godišnjicu smrti dugogodišnjeg katedralnog župnika dr. sc. don Stanka Lasića u ponedjeljak 6. ožujka u dubrovačkoj stolnoj crkvi. Na misi su se okupili brojni vjernici u ozračju molitve za pokojnika uz sjećanja i zahvalnost za njegov život.

"Svatko od nas ima uspomenu na don Stanka, svatko od nas ima iskustvo susretanja s njim, kazao je na početku propovijedi župnik Lučić.

Čovjek ostavlja trag u susretu s drugima, primijetio je i nastavio: „Poslanje svećenika je ostavljati trag Isusa Krista u susretu sa svakim čovjekom. Uz to trebamo biti svjesni svoje naravi te je oblikovati i obuzdavati snagom Isusa Krista.“

Stanko Lasić rođen je 1942. godine u Jarama u Hercegovini. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1967. godine u Splitu. Vršio je mnoge svećeničke službe. Najdulje je bio župnik u dvjema župama, dvadeset godina u Smokvici i gotovo trideset godina u katedralnoj župi u Dubrovniku. Kanonikom Stolnog kaptola imenovan je od njegovog obnavljanja 2016. godine. Bio je i generalni vikar biskupije.

Doktorirao je 1984. godine na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu, te je predavao predmete moralne teologije na teološkim institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku.

Briga za obitelji bila mu je na srcu te je pokrenuo obiteljske škole u Dubrovniku koje se i danas održavaju. Generacije dubrovačkih gimnazijalaca pamte ga kao svog vjeroučitelja koji je svake godine organizirao hodočašća u Rim. Ostavio je traga i u kulturnom životu Grada jer je neumorno priređivao brojna kulturna događanja.

Posljednje godine života proveo je u Svećeničkom domu u Dubrovniku gdje je preminuo 6. ožujka 2022. godine. Pokopan je u rodnom mjestu.

Objavio je knjige “Pravo na rođenje u učenju Crkve” i “Župnikovi zapisi i sjećanja”.

Dubrovačka biskupija

Popularni Članci