PROJEKT TEŽAK 244 MILIJUNA EURA Dubrovnik će imati najmoderniji aerodrom u regiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Projekt 'Zračna luka Dubrovnik Razvoj' je u postupku prijave za povlačenje sredstava iz fondova EU-a, a ukupna je vrijednost tog projekta 244,5 milijuna eura. Odobrenjem bespovratnih 40,5 milijuna kuna može započeti i financiranje tehničke dokumentacije. Gradnja zračnih mostova već je započela. 

Projekt će biti usmjeren i na smanjenje prometnih zagušenja, provedbu mjera za zaštitu okoliša i povećanje energetske učinkovitosti, sanaciju postojećih i izgradnju novih kolničkih konstrukcija i objekata koji su potrebni za sigurno i neometano poslovanje zračne luke, kojom sada u Dubrovnik stiže 64 posto svih njegovih posjetitelja.

Prije dva dana, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Zračna luka Dubrovnik Razvoj', u vrijednosti od 40,5 milijuna kuna, potpisali su ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i glavni direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić.

Za početak, Zračna luka Dubrovnik dobit će, kako smo već pisali, do kraja godine dva zračna mosta, a koja će putnicima omogućiti tzv. suhi prijelaz iz zgrade zračne luke do zrakoplova.

Vrijednost ovog projekta je 1.100.000 eura, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja prosinca. Tzv. tuneli za mostove su izrađeni u Kini i uskoro bi trebali stići brodom u Luku Ploče. 

Projekt 'Zračna luka Dubrovnik Razvoj' početkom je godine dobio pozitivnu odluku Europske komisije te predstavlja dobar primjer pripreme projekata koji se planiraju sufinancirati iz fondova Europske unije, a koji moraju slijediti procedure i pravila u pripremi potrebnih studija.

Ugovorom za pripremu tehničke dokumentacije iz EU-ovih fondova bit će uplaćeno 34,4 milijuna kuna odnosno 85 posto sredstava, a preostalih 15 posto sufinancirat će Republika Hrvatska.

Popularni Članci