PREDLOŽIO DOBROSLAVIĆ, ONI PRIHVATILI Odbor regija EU jednoglasno usvojio Deklaraciju o slučaju Šešelj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot, YouTube
Odbora regija Europske unije jednoglasno je usvojio Deklaraciju o slučaju Šešelj i Republici Srbiji koju im je kao prijedlog uputio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ujedno i član Odbora regija. 

Inicijativu je najprije  podržao klub Europske pučke stranke, a potom i drugi članovi hrvatskog izaslanstva u Odboru regija. Potom je Deklaracija upućena na glasanje.

U prijedlogu teksta  Deklaraciji osuđuje se ponašanje i izjave Haaškog optuženika Šešelja u njegovim istupima nakon puštanja na privremenu slobodu od strane Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Deklaracija također poziva vlasti Republike Srbije da reagiraju na taj govor mržnje I teritorijalne pretenzije i ograde se od njih. Također, podsjeća se na teška stradanja koja su pretrpjele hrvatske regije, gradovi i općine te ističe da ovakvi incidenti podrivaju europski putu Srbije koji Odbor regija inače podržava.

Inače, Odbor regija je politička skupština izabranih regionalnih ili lokalnih predstavnika iz svih 28 država članica, a trenutno ima 353 člana. Europska komisija se kod donošenja propisa koji  se tiču lokalne i regionalne vlasti mora savjetovati sa Odborom regija.

Popularni Članci