STRAŠAN PRIZOR Potpuni pomor periski na ušću Neretve izgleda apokaliptično (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je kako se nedavno u Jadranskome moru, na ušću Neretve kod Ploča, dogodio pomor periski, dodajući da takve pojave uzrokuju klimatske promjene i onečišćenja.

Facebook stranica Ornitološkog društva "Brkata sjenica" nedavno je izvijestila kako su aktivist tog društva i djelatnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uočili "na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo".

Istaknuli su i da su nakon obilaska dijela Kominskog ušća izbrojili oko 1000 kompleta ljuštura, što je "strašno velik broj", među kojima je mnogo mladih, dugačkih od 13 do 25 centimetara, a ima i odraslih od pola metra do 70 centimetara. U obilasku su uočili samo jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nisu sigurni jesu li su žive jer nisu mogli do njih.

Periske napadaju dvije bakterije koje ih ubijaju, a sve je počelo u Španjolskoj prije nekoliko godina, kad su se prošitile Mediteranom. Stigle su nažalost, čini se, i na ušće Neretve.
 Perisku je najveći školjkaš u Jadranskome moru. Po stručnim informacijama, prosječno ima između 30 i 50 centimetara, a može dosegnuti i 120 centimetara.

U svibnju ove godine zadarska udruga “20.000 milja” evidentirala je pomor periski i oko dubrovačkih Elafita. U lipnju 2019. godine znanstvenici Instituta za biologiju mora iz Kotora koji djeluje pri Sveučilištu Crne Gore, u sklopu redovitog monitoringa morske flore i faune zabilježili su pomor periski i u Tivatskom zaljevu, gdje je na pojedinim mjestima nestalo i do 60 posto ovih školjki.

Ovako visoka stopa pomora periski posljedica je oboljenja što ga izaziva parazit iz grupe Protozoa latinskog naziva Haplosporidium pinnae sp., čije se spore iznimno brzo šire podmorjem i tako dospijevaju do velikih udaljenosti. Parazit je aktivan na morskoj temperaturi višoj od 14 Celzijevih stupjeva, što znači da mu je aktivnost pojačana tijekom ljetnih mjeseci. U međuvremenu su znanstvenici ustanovili da postoje dva uzročnika oboljenja.

Drugi je bakterija iz roda Mycobacterium, koja je u uzorcima tkiva periski otkrivena prije njihova masovnog pomora i nije bila patogena. No kod oboljelih jedinki ubrzano se razmnožava, osobito kod onih koje bi mogle opstati i nakon napada H. pinnae sp. Zbog toga im je nakon parazitoze oslabljen imunosni sustav. Po preliminarnim istraživanjima parazit iz grupe protozoa obično rezultira pomorom 80 do 90 posto populacije periski, a ostale jedinke uništi bakterija, prenosi Net.hr.

Popularni Članci