Policija će tražiti propusnice, ali i provjeravati jeste li prekršili samoizolaciju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić/Portal Oko
Na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, od ponoći je započelo nadziranje provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je donio Stožer civilne zaštite RH u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. 

Sukladno prosudbi, odredbe ove Odluke provodit će se uspostavom nadzornih policijskih punktova na najfrekventnijim ulaznim i izlaznim cestovnim pravcima gradova i mjesta na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
 
Kako bi se spriječilo širenje zaraze, dnevne migracije moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, a to znači dosljedno pridržavanje Odluke, radi čega je odgovornost na građanima da poštuju zabranu te da napuštaju mjesta prebivališta i stalnog boravka samo i isključivo uz valjanu propusnicu.

Osobama za koje se utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdat će se upozorenje i naredba da postupe po odredbama Odluke te će se poduzimati ostale Zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite. Osim toga, osobe će se provjeravati i u evidencijama s ciljem provjere je li im eventualno izrečena mjera samoizolacije i je li se striktno provode mjere socijalnog distanciranja. U slučaju kršenja mjera samoizolacije obavijestit će se nadležno tijelo Državnog inspektorata.
 
Ujedno, osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućit će se njihov povratak.

Popularni Članci