'

Počela je berba soli u Stonu, tehnika branja je iz doba Dubrovačke Republike

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Lukunić/Pixsell
Sol se gura u vagonima, a jedina je razlika što ih u skladište ne vuče magarac već lokomotiva

S prvim jutarnjim zrakama sunca u stonskoj solani uzima se lopata u ruke. Počinje berba soli, sve dok se jedan bazen ne isprazni.

"Ma ovo radimo iz gušta, nema tu dnevnice. Sva moja ekipa koliko god nas je došlo sve iz gušta radi", kaže Mladenko Živkušić s Korčule za RTL.

"Ovo mi je prvi put. Došao sam malo pomoći čisto da vidim kako je to. Ekstra, odlično sve", kaže Josip Majič iz Gruda iz BiH.

"Da se zaraditi. Tu je jedno i drugo. Evo već treća godina za redom", kaže Đivo Vatović.

More prolazi kroz 53 bazena, 9 je kristalizacijskih i svaki nosi ime nekog sveca, samo jedan ne.

"Ovo je bazen Mundo - Svijet iz ovog se bazena dijelilo narodu besplatno sol", kaže Luka Đuraš iz Kobaša.

I nazivi i tehnika branja su iz doba Dubrovačke Republike. Sol se gura u vagonima, a jedina je razlika što ih u skladište ne vuče magarac već lokomotiva.

"Dole ispod je skladište koje je kamen obložen pri drvetom sol ispadne,i rodno se ocijedi i osuši i šesti dan je možete pakovati. Kakva je šesti dan tako za 60 dana ili 60 godina. Uvik sipka i prospita ovaka", kaže Sveto Pejić, direktor stonske solane.

U jedan vagon stane otprilike jedna tona soli. Dnevno se ubere 70-ak tona, a ako vremenske prilike dozvole u stonskoj solani ove godine očekuje se 400 tona soli.

A da bi more postalo sol treba mu i do 45 dana.

"S time da se svaki dan, svakom bazenu dava određena količina vode koliko je prethodni dan presušilo. Što jače sunce, što jače sjevernog vjetra bure i to je to", kaže Senio Medi, tehnolog stonske solane.

Godišnje najstariju europsku solanu posjeti 50-ak tisuća turista, rijetki se okušaju i u vađenju soli.

"Zašto ne, zašto ne. Treba pomoći uvijek. Ako Slovenci spajaju Hrvate s mostom, je l' tako, što ne bi pomogli i da se sol izvadi", kaže Dušan Mihelić iz Ljubljane.

Ovo je tek prva berba, sljedeća se očekuje sredinom kolovoza, a onda će bazeni biti suhi sve do lipnja.

Video prilog pogledajte ovdje.

Popularni Članci