VELIKO PRIZNANJE Cavtatski Leut proglašen najboljim restoranom u Večernjakovoj patroli

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Baška Voda šampion je Turističke patrole Večernjeg lista 2020. godine, po svemu posebne, teške i komplicirane, nikad izazovnije za hrvatski turizam. Večernji je patrolirao  od istarskog Novigrada do Cavtata na jugu, razgovarao s brojnim turističkim radnicima, profesionalcima koji se odreda svojski trude spasiti turističku sezonu obilježenu dezinficijensima, zaštitnim maskama i otkazivanjima zabavnih sadržaja te turistima za koje se Večernji uvjerio kako se kod nas osjećaju sigurno, mnogi i sigurnije nego u domovini, kada je opasnost od zaraze koronavirusom u pitanju. Da nije tako, vjerojatno ne bi ni došli.

Večernjakovi reporteri od 1975. godine ocjenjuju turističke destinacije, a ove godine Večernji je među 29 jadranskih odredišta neke uvrstio i po prvi put želeći otkriti široj javnosti još uvijek nepoznate bisere na našoj obali. Osim toga, uz uređenost mjesta, plaže, smještajne kapacitete, ugostiteljsku ponudu, kulturne, zabavne i sportske sadržaje te, naravno, gostoljubivost domaćina, veću pozornost nego ranije posvetio je zdravstvenoj skrbi.

Baška Voda, po ocjeni, iza sebe je ostavila jaki Cavtat, Mali Lošinj i Opatiju, ali i veliko pozitivno iznenađenje ove koronasezone – Pakoštane.

– Pobijedili smo? To je izvanredno! Drago mi je da je netko prepoznao naš trud i zalaganje kao i sve ovo što smo napravili posljednjih godina. Osobito mi je drago što smo nagradu Turističke patrole Večernjeg lista dobili u ovoj godini koja je iznimno teška, kada se borimo s nevidljivim koronaneprijateljem. Mi smo se za ovu sezonu, unatoč svim ograničenjima, temeljito pripremili. Postigli jako dobre rezultate, zadovoljni smo, a kada su zadovoljni domaćini, zadovoljni su i gosti – komentirao je Joško Roščić, načelnik Općine Baška Voda vijest o prvom mjestu u Večernjakovoj Turističkoj patroli.

Nakon dana i dana provedenih na putu uzduž Jadrana, Turistička patrola Večernjega lista proglasila je i najbolji restoran. To je Leut iz Cavtata. I nije Ivo Bobić, u čijoj je obitelji taj restoran još od 1971. godine, mogao skriti oduševljenje što je tako ispalo. 

Mjesto za novu diplomu

Naime, svi zidovi Leuta ukrašeni su fotografijama brojnih poznatih osoba koje su ovdje došle na ručak i večeru i Bobić sada mora tražiti mjesto na koje će staviti priznanje s velikom zvijezdom koje će dobiti za najbolji restoran. Ali to su već slatke brige, složit će se gazda pokazujući nam kako među fotografijama njegovih gostiju, poput frontmena grupe U2 Bona Voxa, osnivača Huaweija Ren Zhengfeija, ruskoga milijardera Romana Abramoviča, nogometaša Luke Modrića... na zidu već sedamnaest godina ponosno drži Večernjakovo priznanje kada je Leut u Turističkoj patroli 2003. osvojio drugo mjesto i četiri zvjezdice.

Ovaj restoran s prelijepom terasom tik uz more, koja može postati intimnom i bijelim zavjesama “odsječena” od ostatka svijeta, u ponudi ima vrhunski pripremljena jela i kuhinju koja se temelji na tradicionalnoj mediteranskoj. Uz čašu dobroga vina nema većega gušta no uživati u specijalitetima od svježe ribe, školjaka, rakova... ili pak u mesnim jelima i svježem povrću. Osim skupih delicija, ima tu i cjenovno prihvatljivih jela poput tjestenine s plodovima mora (69 kuna), a na godišnjem se ovdje vrijedi počastiti bogatom ribljom platom koja za dvije osobe stoji 270 kuna.

Neodoljivi semifredo

Na velikom će vam pladnju ljubazno osoblje donijeti ribu, odrezak od tune, lignje, školjke i krumpir s blitvom. Svega pomalo, a opet dovoljno. Majstori su i za slastice, a mi nismo odoljeli kušati njihov semifredo od badema (35 kuna). – Nemam što reći nego hvala vam, baš mi je drago da je pobijedio naš Leut koji će 2021. proslaviti pedeseti rođendan – rekao je Ivo Bobić. 

Popularni Članci