Otkrivene dvije autohtone sorte vinove loze otoka Mljeta

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom 59. rođendana Javna ustanova „Nacionalni park Mljet” u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba vas poziva na predstavljanje rezultata istraživanja koje je dokazalo postojanje dvije autohtone mljetske sorte vinove loze, mrkuše i kuljenače te degustaciju mladog vina ovih sorti koje će se održati u subotu, 9. studenog u 19 sati u Domu kulture u Babinom Polju.

Prve rezultate projekta “Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije” će predstaviti prof. dr. sc. Marko Karoglan. Ovaj projekt je rezultat suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu kroz kojeg je i napravljena DNA analiza kako bi se dokazala autohtonosti sorti. Osim degustacije mladog vina mljetskih sorti mrkuše i kuljenače pozivaju se svi mljetski vinari da donesu svoja mlada vina na kušanje i savjetovanje stručnjaka. 

Nakon degustacije vina predstaviti će se izložba fotografija posebnog podzemnog svijeta otoka Mljeta koji je iznimno bogat špiljama i jamama. Dugogodišnjom suradnjom NP Mljet i Hrvatskog biospeleološkog društva na otoku Mljet je istraženo preko 50 speleoloških objekata.  U mljetskim špiljama i jamama se nalazi i zanimljiva fauna s velikim brojem endemskih vrsta, a neke su svoje znanstveno ime dobile upravo po Mljetu. To je primjerice Meledella werneri - mljetski špiljski pasjak kojemu je Mljet jedino poznato stanište.

Ovaj događaj je nastavak proslave 59. rođendana NP Mljet koja je započela već u listopadu Mljet Outdoor Festivalom i Danom otvorenih vrata. Nastavak obilježavanja rođendana Parka je i otvaranje izložbe fotografija autora Mira Andrića i predavanje na temu „Tajne podmorja otoka Mljeta“ u Knjižnici S. S. Kranjčevića u Zagrebu u ponedjeljak 25.11. u 18.30 h. Predavanje o podmorju otoka Mljeta će održati dr. sc. Petar Kružić, izv. prof. na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu. Događaj će svojim nastupom ispratiti i mljetska mješovita klapa Kurenat.

Popularni Članci