Održano treće ocjenjivanje mljetskih vina i likera, ovo su pobjednici (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U subotu 4. ožujka u Babinom Polju, održano je treće ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića. Ocjenjivanje je održano u okviru suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je krajnji cilj revitalizacija vinogradarsko-vinarske proizvodnje na otoku Mljetu i poticanje gospodarske eksploatacije mljetskih autohtonih sorata vinove loze – Kuljenače, Mrkuše i Dilipera, a priopćenje o događaju šalje JU NP Mljet. 

"Organizatori su prikupili ukupno 58 uzoraka, od čega 27 vina (15 bijelih i 12 crnih), te 31 uzorak jakih alkoholnih pića. Ocjenjivanje je provela ocjenjivačka komisija u sastavu Ivanka Čelar, Frano Vlašić, Aleksandar Brodski, Zrinka Favro, Frano Mihlinić i Marina Anić, redom diplomirani inženjeri agronomije. Radom komisije ravnao je predsjednik prof.dr.sc. Marko Karoglan. Prethodno su određeni i bodovni pragovi za odličja kako slijedi: 82-100 bodova – zlatna medalja, 77 – 81 bod – srebrna medalja, 72 – 76 bodova – brončana medalja, 60 – 71 bod – priznanje za sudjelovanje,

Šampion u kategoriji mirnih vina, a ujedno i šampion izložbe je Plavka berbe 2020. proizvođača Roberta Mioča iz Babinog Polja, koja je ocijenjena s 88 bodova. Najbolje ocijenjeno bijelo vino je mješavina bijelih sorata proizvođača Petra Palunčića iz Babinog Polja koje je ocijenjeno s 86 bodova.

U kategoriji jakih alkoholnih pića titulom šampiona okitio se liker od višnje Anke Dabelić iz Polača, koji je ocijenjen s 85 bodova. S obzirom na osam pristiglih uzoraka, organizatori su i ove godine odlučili dodijeliti posebnu nagradu za šampiona u kategoriji “Liker od mirte (mrče)”. Nagradu za najbolji liker od mrče dobio je proizvođač Ilija Matana iz Rope.

Općeniti zaključak je da postoji još puno prostora za napredak, i da su određene „dječje bolesti“ u tehnologiji vinifikacije još uvijek prisutne. Pred vinogradarima i vinarima je još puno posla ukoliko žele postići zadovoljavajući standard kvalitete vina. No, ono što veseli je pojava nekih novih zvijezda na mljetskoj vinskoj sceni (zašto je ne bismo smjeli tako nazvati?), a to su mladi bračni par Lalić iz Babinog Polja, te Stražičići iz Sobre. Nadamo se da će kvaliteta koju su prezentirali postati konstanta, te da će opravdano stati uz bok već etabliranim proizvođačima koji su se iskazali u prethodnim godinama.

Svečanost dodjele diploma svim natjecateljima bit će upriličena u mjesecu lipnju. Čestitke i veliko hvala organizatorima na trudu i vrlo dobroj organizaciji koja je pratila manifestaciju. A svim proizvođačima koji su nam povjerili ocjenjivanje svojih proizvoda čestitamo na postignutim rezultatima," stoji u priopćenju JU NP Mljet.

Rezultati ocjenjivanja vina dostupni su u privitku. 

Popularni Članci