MOLUNAT Prekrasna vala uništena ružnim građevinama po kojoj mještani kradu plaže

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U našem novom nastavku pišemo o uništavanju Molunta

Jedna od najljepših vala u Dubrovačko-neretvanskoj županiji svakako je ona u Moluntu. Doduše, bila je, ali nije više.

Kao i po mnogim drugim područjima po jadranskoj obali, Molunat je uništen ružnim građevinama i raznoraznim čudovišnim zahvatima u prostoru. Mi smo odlučili izdvojiti jednu nekretninu, iako nikako nije jedina, ali pošto je novijeg datuma i ogromnog obujma, odlučili smo se upravo za nju.

Ne možete je pogriješiti po masivnim stupovima, koji kao da odaju da je investitor pasivni zaljubljenik u antiku. Lijepa je ta njegova ljubav za stare civilizacije, ali nije njegovo građevinsko djelo.

Ti se masivni stupovi nikako ne uklapaju u tradicionalnu mediteransku gradnju, ali to je čak i manji problem – naime ova nekretnina je potpuno predimenzionirana za pitoreksnu valu, a jednom stranom zida skoro da se naslonila na susjednu kuću.

Naravno, ova kuća, zgrada, što li je već, nikako nije jedina ružna građevina u Moluntu. Gdje se god okrenete vidjet ćete nešto nakaradno, čak i one građevine, koje nisu za stanovanje.

Tako su mnogi mještani Molunta ispod svojih kuća (g)radili nakaradne skaline koji vode do mora uništavajući prirodni sklad. Čak su i za te skalinade uvaljivali potporne betonske stupove (vidi na slici ispod) uništavajući obalu koja sada može biti lijepa jedino nekome tko nikada u životu nije vidio more.

Kad smo već kod mora i plaža, valja naglasiti da su mnogi stanovnici Molunta 'ukrali' plaže ostatku građana. Naime, postavili su ograde i na njima napisali da su plaže – privatne.

Ono što u Dubrovniku ne rade ni Lukšići, ni Valamar – da potpuno zabrane dolazak na plažu svima koji nisu gosti hotela – u Moluntu je sasvim normalno. Kakav moraš imati obraz da ispod svoje kuće na javno pomorsko dobro, ponavljamo, javno pomorsko dobro zabraniš dolazak drugim ljudima? Valjda ti ljudi misle da su oni gradili i plažu kroz milijune godina.

Možda je to i istina, nismo provjeravali. Stari Konavljanin još je u kriptozoiku pomagao Bogu da napravi more, obale i stijene. Upravo ispod njegove kuće u Moluntu strpljivo je milijunima godina kuckao i tuckao more u stijenu - pazeći na prstace, kosmeče, lupare... - gradeći tako svoju privatnu plažu na koju nitko ne smije doći.

U samo nekoliko desetaka godina stanovnici Molunta su uspjeli prekrasnu valu pretvoriti u mjesto koje pali samo siromašne Mađare, Čehe i Poljake s hrpom djece. Oni svoje godišnje ionako provode s maskom i disalicom, pa srećom po njih, ne vide ružni krajolik.

Ako se ovakav tip gradnje nastavi, za koju godinu nitko od turista neće ni prestajati roniti. Kad su već platili apartman, ajde da u nečemu uživaju, a to u Moluntu mogu biti jedino morske dubine.

M.M.

NAPOMENA: Kako smo obećali, Dubrovački dnevnik nastavlja sa serijalom tekstova o ružnim građevinama diljem Županije kako bismo educirali buduće naraštaje da ne uništavaju okoliš od kojeg svi živimo, onako kako su to radili njihovi očevi. Za našu priču nije bitno je li građevina legalna ili ne – sada je svejedno, jer će se ionako sve legalizirati – nego estetska vrijednost.

Popularni Članci