MINISTARSTVO POTVRDILO Župa dubrovačka za koju godinu može zatražiti status grada!

Autor: Tea Stjepović Autori fotografija: wikipedia.org
Župa dubrovačka bi za koju godinu mogla doseći dovoljan broj stanovnika da zatražiti status grada. 

Prema posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2011. godine Župa dubrovačka broji  8331 stanovnika. Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi propisano je da je grad svako mjesto koje ima više od deset tisuća stanovnika.

Kako su izvjestili iz Ministarstva uprave, za osnivanje nove jedinice lokalne samouprave može se predložiti predstavničko tijelo jedinice, odnosno jedna trećina građana s prebivalištem naselja na koja se promjena odnosi.

Dalje objašnjavaju da su predlagatelji svake područne promjene dužni pribaviti mišljenje građana s područja na koje se odnosi promjena, te očitovanje županijske skupštine na čijem se području nalazi jedinica lokalne samouprave na koju se promjena odnosi, kao i prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske na predloženu konkretnu područnu promjenu.

'S tim u svezi se glede pitanja načina utvrđivanja statusa grada, ukazuje da je pitanje područnog ustrojstva i promjena područnog ustrojstva u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora s obzirom da se teritorijalni ustroj utvrđuje i uređuje zakonom. Naime, Hrvatski sabor je jedini mjerodavan za donošenje odluke o izmjenama i dopunama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a u okviru toga i odluke o promjeni statusa općine u status grada', odgovorili su iz Ministarstva uprave.

Vezano za ovo pitanje, hoće li Župa dubrovačka u dogledno vrijeme zatražiti status grada, iz Općine su odgovorili da je službeni popis stanovništva referentni okvir temeljem kojeg bi uopće mogli razgovarati o Župi dubrovačkoj kao jedinici lokalne samouprave sa statusom grada.

'S obzirom da nas idući službeni popis stanovništva očekuje tek 2021.godine temeljem kojeg će se utvrditi stvarni broj stanovnika na području Općine  (te sukladno istome dalje postupati kako to nalaže Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi), smatramo kako je malo preuranjeno iznositi stajalište načelnika vezano uz ovo pitanje, te potencijalni značaj za žitelje Župe dubrovačke', poručila je Barbara Korda iz Općine Župa dubrovačka.

Popularni Članci