Matko Klarić proglašen krivim, smijenjen je, odvjetnik najavio žalbu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milan Sabic/PIXSELL
Objavljena je presuda disciplinskog suda o Matku Klariću, načelniku policijske postaje u Grudi koji je optužen za počinjenje više težih povreda službene dužnosti. Proglašen je krivim po sve tri točke za koje ga se teretilo i određen mu je prestanak dužnosti, odnosno smijenjen je, donosi Index.

Podsjetimo, Klarića se tereti da je seksualno uznemiravao policajke, o čemu su prve pisale Index Istrage. Uz to, tereti ga se da je kolegice koje su druge vjeroispovijesti prisilio da idu u katolički samostan. Također ga se teretilo da je strane državljane pustio da prelaze preko granice.

Na disciplinskom sudu u Splitu je ispitano šest svjedoka. Njegov odvjetnik je već najavio žalbu na odluku Suda, piše Vecernji.hr. Za seksualno zlostavljanje i čišćenje samostana dobio je u prvodisciplinskom postupku otkaz, dok za puštanje preko granice premještaj.  - Vijeće prvodisciplinskog suda u Splitu donijelo je sljedeće rješenje. U odnosu na točku prvu pokretanja disciplinskog postupka prijavljenog Matka Klarića utvrđeno je da je počinio težu povredu službene dužnosti članka 96. opisanog kao nedoličnog ponašanje - rečeno je. 

Odvjetnik Dario Obradović komentirao je odluku Disciplinskog suda.  - Mi smo šokirani ovakvom odlukom Disciplinskog suda, ali smo tako nešto i očekivali s obzirom na medijsku hajku koja se događala zadnjih dana. Ono što je nama najčudnije s obzirom da su se svjedoci izjavili suprotno od onoga što je bilo u tijeku postupka, ono što je bilo u službenim bilješkama. Oni su priznali da nije bilo seksualnog zlostavljanja, međutim ovakva odluka nije održiva - kazao je odvjenik i najavio je žalbu.  Tvrdi kako mu je osoba iz ministarstva rekla da mora biti sankcija. 

- Ja više ne znam gdje je pravda u ovoj državi - kazao je i dodao da dosta dokaza nije prihvaćeno.  Komentirao je i drugu točku prema kojoj optužuju Klarića, a to je da je navodno tjerao policajke druge vjeroispovijesti da čiste samostan.  - Naglasak je tu bio na dobrovoljnosti. One su zamoljene od strane kapelana mogu li pomoći u čišćenju izvan radnog vremena. Međutim, naglasak je na dobrovoljnosti. Treća točka vam je bila zlouporaba službenog položaja da je načelnik sam zainteresirao za jedan predmet. Sama svjedokinja je rekla da nije utjecao na njezinu odluku. Da zbog toga prestane služba, to je nevjerojatno - kazao je odvjetnik. 

- Ako vi pošaljete nekom poruku za kavu pred dva službenika, a razlog kave je da se vi dogovorite unutar same postaje jer je ta osoba rekla da ne želi razgovarati s načelnikom unutar same postaje jer zivodi imaju uši i kad se ta poruka pošalje u dogovoru s dva zamjenika...kad Sud ne želi prihvatiti svjedočenje njih dvoje, a onda ćemo vidjeti  - poručio je.

Tvrdi kako druge dvije policajke su kazale da se nisu osjećale uznemireno i da nisu bile uznemirene, piše Vecernji.

Predsjednik Sindikata o slučaju Klarić: Istražuju se zlouporabe položaja i ovlasti, optužbe za seksualno uznemiravanje, a navodno je prisilio kolegice da čiste samostan

- BRAT MATKA KLARIĆA OTVORENO 'Sto puta mi je rekao: 'Gogo, ako te zaustavi policija, ne trebaš me zvati!''

KLARIĆEV KOLEGA S GRUDE 'Bivšoj šefici smo morali čistiti apartmane, Klarić je uveo reda, poanta napada na njega je mnogo veća'

- 'MINISTRE, OTVORI OČI' Preko sto ljudi na prosvjedu ispred Vila Palme u znak podrške Matku Klariću (FOTO)

Popularni Članci