KOJE LUDILO Luksuzne jahte vrijedne milijune eura besplatno noće na sidru u Cavtatu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Super bogati gosti sa super luksuznim jahtama bace sidro u uvali pored Cavtata i ne plaćaju ništa za noćenje. Čak su neki brodovi, uključujući onaj Romana Abramoviča, tamo tjednima i mjesecima besplatno usidreni. Kako je to moguće?

Nitko ne zna kakva će biti špica turističke sezone, ali jedno je sigurno – jahta će biti. I prošle, krizne godine skupocjeni brodovi posjećivali su jug Hrvatske. Brodovi vrijedni milijune eura bacali su sidra između grada i Lokruma, vezivali se u Gružu, a dobar dio njih dane i tjedne provodilo je na sidru u Uvali Tiha u Cavtatu. Upravo nas ovi potonji najviše interesiraju, jer su noćili besplatno. Jedna od jahti koja je tjednima besplatno noćila pored Cavtata bila je i Eclipse vlasnika Romana Abramoviča. Kako je moguće da ti super bogati gosti besplatno sidre svoja luksuzna plovila u Cavtatu?

Odgovor je vrlo jednostavan, a objašnjava nam ga Antun Banovac, ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

-Oni se na tom mjestu mogu besplatno sidriti, jer ta lokacija nije proglašena lučkim područjem, kao što je primjerice ona između Lokruma i grada gdje se sidrenje naplaćuje. Skupocjene jahte prilikom dolaska u Hrvatsku plaćaju vinjetu i mogu se besplatno sidriti na mjestima gdje nije zabranjeno, a koja nisu proglašena lučkim područjem, niti su pod koncesijom. Postojali su planovi da se taj dio proglasi lučkim područjem, ali Općina Konavle nikad do kraja nije napravila taj korak. Inače taj proces ide tako da lokalna samouprava da suglasnost za proglašenje lučkog područja, a u ovom navedenom primjeru i Općina Župa dubrovačka bi isto tako trebala dati suglasnost - pojašnjava Banovac.

Treba proglasiti lučko područje

Dodaje kako se bogatim jahtama naplaćuju raznorazne tražbine, pa bi možda bilo i kontraproduktivno da se svuda naplaćuje sidrenje.

-Oni prvo plaćaju tu vinjetu (svjetlarinu i slične stvari), potom im naplaćujemo pilotažu, odvoz smeća, vodu, kao i neke druge pogodnosti. Evo baš prije neki dan helikopter s jedne od jahti išao je u Pomenu, a mi smo slijetanje na Mljetu naplatili tisuću kuna. Također naplaćuje im se i pristanak manjim brodom kojim s jahte dolaze na obalu. Ako bismo im još naplaćivali sidrenje, možda im više ne bismo bili toliko atraktivni za dolazak. Susjedne, konkurentske zemlje isto tako ne naplaćuju sve usluge – naglašava Banovac.

Pitamo načelnika Općine Konavle Boža Lasića zašto Općina nije sidrište kraj Cavtata proglasila lučkim područjem, te trebaju li tamo jahte noćiti besplatno?

-U Općini Konavle već dugi niz godina razmišljamo o problemu sidrenja jahti izvan lučkog područja, obzirom da je taj problem posebno izražen u cavtatskom akvatoriju, jer poznato je da bi se trebalo sidriti u područjima određenima za tu namjenu, odnosno na lučkom području i mjestima određenima koncesijom. U nekoliko navrata kontaktirali smo nadležna tijela, no do danas taj problem nismo uspjeli riješiti. Naime, prema saznanjima koja imamo sidrišta u uvalama našeg mora dugogodišnje su otvoreno pitanje nadležnih ministarstava i inspekcijskih tijela. No taj problem nije prisutan samo kod nas, nego na cijelom Mediteranu gdje se sukladno pomorskim uzancama moguće sidriti i na pozicijama na kojima nije izričito zabranjeno sidrenje – ističe Lasić, te dodaje:

-No bez obzira na navedeno mi kao općina ćemo svojim prostornim planom odrediti sidrišta koja bi se uključivala u sustav koncesija vodeći se pri tom i drugim općim potrebama lokalnog stanovništva, jer treba naglasiti kako stavljanjem sidrišta u koncesijski sustav dolazi i do bitnih ograničenja za druge upotrebe kao što su lokalno ribarenje, razonoda i slično, a upravo je to ograničavajući faktor za postavljanje cijelog akvatorija u prostorne planove kao predviđena sidrišta – zaključuje načelnik Općine Konavle.

Rasle cijene kraj Lokruma

Kako god, za razliku od Cavtata, noćenje na sidru između Lokruma i grada uredno se naplaćuje, iako je riječ o lokaciji koja je puno manje zaštićena od vjetrova (posebno juga) za razliku od one u Cavtatu. Tim područjem upravlja Županijska lučka uprava Dubrovnik, a njen ravnatelj Željko Dadić nam pojašnjava cijene.

-Brodovi do 20 metara plaćaju sidrenje 675 kuna dnevno za srpanj, kolovoz i rujan. U svibnju, lipnju i listopadu je cijena za ta plovila 500 kuna, a ostali mjeseci 300 kuna. Što se tiče većih jahti, recimo ona od 60 metara, u punoj sezoni noćenje plaća 4 i pol tisuće kuna – kazao je Dadić i dodao da su se cijene nedavno podignule, jer je riječ o atraktivnom prostoru pored zidina.

Upravo je Lokrum jedno od rijetkih mjesta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje se naplaćuje noćenje na sidru. Tu su još Nacionalni park Mljet, te Park prirode Lastovo. U nekim valama, koje su država i županija dale na upravljanje koncesionarima, naplaćuje se noćenje na bovama. Takvih lokacija svake godine ima sve više, ali na njima pretežno noće manje jedrilice i katamarani, a ne jahte. Većina bogatih jahti na brojnim lokacijama u okolici Dubrovnika ne plaća noćenje. Među najatraktivnija mjesta, osim ovog u Cavtatu ubraja se potez između Šipana, preko Jakljana i Olipe do Pelješca, gdje se tijekom ljetnih mjeseci uvijek mogu vidjeti usidrena najluksuznija plovila.

Također, poslali smo upit resornom Ministarstvu da nam kažu zašto se na više mjesta ne naplaćuje sidrenje za luksuzne jahte, ali  nismo dobili njihov odgovor.

Maro Marušić

Popularni Članci