Kapetanić pobjesnio na pitanje o cijeni ulaznica na zidine, Lokrum i žičara razmišljaju o sniženju, NP Mljet napravio drastičan potez

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD
Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera. Tako su već otvoreni restorani, kafići, trgovački cetri te nacionalni parkovi, a dopušteno je okupljanje do 40 ljudi. Relaksiranje mjera ipak prate stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način rada poput dezinficiranja i socijalne distance među ljudima.

Turistička sezona nije nikad bila neizvjesnija. Hoće li posjetitelji moći dolaziti na odmor, kako će letjeti avioni, tko će moći uopće ući u Hrvatsku, neka su od pitanja na koja još uvijek nema jednoznačnih odgovora jer situacija s koronavirusom mijenja se iz dana u dan u cijelome svijetu. Prošla sezona je bila izvrsna što je dalo za nadu da će 2020. godina biti još i bolja, no pandemija je pokvarila planove pa su svjetski poznate destinacije puste. Tako je i u Dubrovniku koji je prošle godine imao sjajne brojke.

Radi privlačenja gostiju, ali i solidariziranja s teškom situacijom u kojoj su mnogi ostali bez posla, cijene u turizmu su počele padati. Najbolji primjer za to je Nacionalni park Plitvice koji je sezonu otvorio s drastično nižim cijenama ulaznica pa tako svi posjetitelji mogu obići ovu hrvatsku znamenitost za 50 kuna, dok je ulaznica za studente 30 kuna, a djeca od 7 do 18 godina plaćaju 25 kuna.

Provjerili smo hoće li i najposjećenije, ali i tradicionalno nešto skuplje atrakcije u Dubrovniku i županiji slijediti ovaj primjer.

KAPETANIĆ SE RAŽESTIO

Zanimljivo je kako se ovih dana aktualiziralo pitanje oko cijene za dubrovačke zidine koja košta 200 kuna pa je i ministar turizma Gari Cappelli rekao kako je upravo taj iznos apsurdan. Za komentar smo pitali predsjednika DPDS-a Nika Kapetanića koji je poprilično burno reagirao kada se potegnulo pitanje o novcima.

- Sramota je ovo što novinari pišu i rade. Sram vas bilo... Mi imamo niz popusta za građane Hrvatske i besplatne posjete za sve stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije. Ovo je sramotno - vikao je Kapetanić.

JU Rezervat Lokrum pred početak sezone, dok se još nije znalo kakve nedaće nosi koronavirus, je povisila cijene ulaznica. Tako je povratna brodska karta s ulaznicom umjesto 150 kuna povećana na 200 kuna, ali za građane Dubrovnika je povećan broj besplatnih odlazaka.

- Pratit ćemo razvoj situacije. Odluka o eventualnoj korekciji cijena se provodi tako da ravnatelj predloži Upravnom vijeću, a ono to usvaja. Također, moramo pitati i našega osnivača, ali nisam naišao na neku inicijativu Turističke zajednice o sniženju cijene - komentirao je ravnatelj Lokruma Ivica Grilec.

SNIŽENJA NA MLJETU, ŽIČARA PRATI STANJE

Nacionalni park Mljet sezonu je otvorio sa sniženjima. Naime, naveli su kako žele da Park bude dostupniji prvenstveno domaćim posjetiteljima, pa je zbog toga cijena ulaznica 50 kuna za odrasle te 30 kuna za učenike i studente. Ulaz za djecu ispod 7 godina je besplatan. Ulaznica uključuje i vožnju električnim brodom te posjet otoku Sv. Marija u srcu Velikog jezera.

Jedna od najposjećenijih dubrovačkih atrakcija Žičara Dubrovnik još uvijek nije otvorena, no pitali smo direktora tvrtke Excelsa nekretnine koji upravljaju žičarom hoće li cijene biti nešto niže. Dvosmjerna karta inače iznosi 170 kuna.

- Ako u narednim mjesecima dođe do barem djelomičnog oporavka turističkih posjeta Dubrovniku te mi odlučimo otvoriti žičaru, cijenom ćemo se prilagoditi stanju tržišta, kao što to i inače svake godine činimo - naveo je Anto Rusković dodavši kako, kada žičara radi, povratna karta za građane košta samo 15 kuna.

Popularni Članci