KAD SE MALE RUKE SLOŽE Mještani Mlina uspjeli spriječiti devastaciju svog 'Straduna' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Facebook
Mještani Mlina okupljeni oko inicijative 'Zaštitimo Morsku taracu u Mlinima' uspjeli su se izboriti za očuvanje dijela koji se nalazi u samom centru mjesta i na pomorskom javnom dobru. Investitor, Općina Župa dubrovačka i Turistička zajednica općine nakon niza sastanaka su ipak odlučili poslušati zahtjeve mještana i usuglasiti svoje namjere s njihovim željama.

Podsjetimo, mještani su putem Facebook stranice na kojoj su prikupili 300-tinjak članova upozorili kako je na pomolu još jedna devastacija kulturne baštine, a koja se odnosi na planirane građevinske zahvate i izmjene sadašnje 'Morske tarace' koju često nazivaju svojim Stradunom. Taraca je već stotinama godina važan dio Mlina, često opisivana kao žila kucavica ljetnih ugođaja, a samim mještanima predstavlja svojevrstan simbol samog mjesta. Mještani su negodovali zbog toga što nije postojala nikakva javna rasprava o navedenoj temi te zato što je u sklopu izmjena planirano proširenje ceste na uštrb tarace, popločavanje tarace talijanskom keramikom, smanjenje morskog zidića kao i zamjena starog kamena od kojeg su izgrađeni skalini štokovanim kamenom. Osim toga, negodovali su i zbog toga što se projekt vodi kao 'sanacija', budući kako u Zakonu stoji kako ona zapravo znači skup propisanih mjera i/ili aktivnosti kojima se uspostavlja ili nadomješta stanje okoliša koje je bilo prije nastanka štete, odnosno onečišćenja okoliša.

Iz tog razloga, mještani su pokrenuli potpisivanje peticije uoči sastanka s načelnikom Silvijom Nardellijem i investitorom. Nakon što je u samo nekoliko sati prikupljeno nekoliko desetaka potpisa, potpisivanje je obustavljeno jer je postignut dogovor.

Radovi su tako počeli u ponedjeljak, 23. veljače, a predstavnici mještana tvrde kako se može reći kako su usklađeni stavovi s investitorima jer je najvažnije sačuvano. To je u prvom redu kameni pod tarace, skalini od starog kamena, širina zida prema moru i očuvanje borova. U zadnji čas je izbjegnuta namjera da se taraca poploča talijanskom keramikom, morski zidić smanji na samo 30 centimetara, te da se umjesto skalina od staroga kamena ugrade novi od štokovanog kamena. Investitori, Općina i Turistička zajednica prihvatili su prijedloge mještana da se taraca očuva u svojim gabaritima i na način da se ne remeti njena ambijentalna vrijednost.

Na fotografijama se vidi kako je dio kamenog poda već pažljivo skinut, a zdrave kamene ploče se uredno odlažu sa strane. Upotrebljivi kamen će biti vraćen na pod tarace.

Popularni Članci