HOĆE LI LJETO POPUSTITI? Evo što kaže Vakula

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL i DD
Za vikend je u Hrvatskoj posvuda sunčano, čak i vruće. No, lijepo vrijeme neće dugo potrajati.

Sunca će biti još nekoliko dana, a onda nam, kako najavljuje meteorolog Zoran Vakula u prognozi za HRT, stiže promjena s pljuskovima, a možda i tuča. 

Još nekoliko dana sunca, a onda pljuskovi i tuča

Sunca i topline bit će do srijede, a oprez po unutrašnjosti bit će nužan zbog mjestimične jutarnje magle, a ponegdje na Jadranu, uglavnom sjevernom, i zbog povremeno jake bure s mogućim olujnim udarima.

Od četvrtka se pak znatno povećava vjerojatnost za nestabilnije vrijeme, uz mogućnost povremene mjestimične kiše i grmljavine, možda čak i ponegdje izraženijih pljuskova, a ne smije se isključiti ni mogućnost tuče.

Naravno, s tom promjenom vremena u drugoj polovini tjedna, barem malo, a ponegdje i više, popustit će dotadašnja iznadprosječna toplina, uz koju će do četvrtka u mnogim mjestima još biti i vrućih dana.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Nedjelja sunčana i vruća

U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano i vruće, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro je mjestimice moguća magla. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, a najviša dnevna između 30 i 32 °C.

Malo manje toplo, ali i dalje mjestimice vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, samo ponegdje uz umjerenu naoblaku. Po gorskim kotlinama ujutro je moguća kratkotrajna magla. Uz obalu će puhati umjerna i jaka bura, podno Velebita u noći i ujutro, te ponovo navečer na udare i olujna. Jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, uz obalu između 19 i 23 °C. Najviša dnevna od 24 do 27 °C, na moru između 30 i 32 °C.

Obilje sunčanog i vrućeg vremena bit će u Dalmaciji. Puhat će umjeren do jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24 °C, a najviša dnevna od 30 do 33 °C.

Podjednako vruće uz sunčano vrijeme bit će i na jugu Hrvatske, s toplim noćima. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.

Idućih dana na kopnu stabilno - pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Ujutro u nizinama i po gorskim kotlinama mjestimice može biti kratkotrajne magle, a u ponedjeljak tijekom dana ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu sunčano i vruće s dnevnom temperaturom uglavnom oko 32 °C. Noći će u većini mjesta biti tople, uz temperaturu ne nižu od 20 °C. U ponedjeljak na sjevernom dijelu u početku jaka, na udare i olujna bura, tijekom dana će oslabjeti, a zatim vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Popularni Članci