HITNA POMOĆ OD DANAS BOGATIJA ZA JOŠ JEDNO VOZILO Župan uručio donaciju ravnatelju Luliću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Zavod za hitnu medicinu od danas je bogatiji za još jedno vozilo. Župan Nikola Dobroslavić ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Dubrovniku predao je ključeve novoga vozila Hitne pomoći ravnatelju Zavoda Luki Luliću nakon čega je Lulić ključeve predao jednome od vozača Hitne pomoći. Vrijednost vozila je gotovo pola milijuna kuna.

"Danas smo predali vozilo krajnjim korisnicima, ispostavi Dubrovačko primorje, odnosno Banići, vozilo hitne medicinske službe. To je novo vozilo koje vrijedi oko 480 tisuća kuna. Opremljeno je kao što trebaju biti opremljena ta vozila. Imamo u Zavodu za hitnu medicinu dovoljno vozila, a obnavljamo ih naravno sukladno našim mogućnostima. Vodimo računa da sva budu ispravna, što i jesu", poručio je ovom prilikom župan Nikola Dobroslavić.

"Ovo je jedan dodatni poticaj našoj hitnoj medicinskoj službi da uspješno obavljaju svoj posao, koji svakako uspješno obavljaju, a mi smo veoma zadovoljni našim Zavodom, liječnicima, vozačima, tehničarima i sestrama. Imali su teško razdoblje, unatrag godinu i nešto dana, u covid krizi, koju su zajedno sa drugim zdravstvenim djelatnicima nosili na svojim leđima i hvala im na tome", rekao je župan.

"Mi smo uz cestovna vozila hitne medicine osigurali i helikoptersku službu koja funkcionira po pozivu, posebno za naše otoke i udaljena pordurčja županije.

Jučer je potpisan ugovor o nabavi novih brodova za hitnu medicinsku službu, oni će za dvije godine nadamo se biti završeni i isporučeni, a jedan od tih brodova dolazi u Dubrovnik našoj medicinskoj služćbi. Brod će biti pod nadzorom Županijske lučke kapetanije, no prvenstveno će služiti za hitnu medicinsku službu", istaknuo je župan. 

Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu zahvalio se županu na donaciji i poručio kako će i ovo vozilo biti od velikog značaja. 

"Ovo je naše 29 vozilo, trudimo se koliko možemo, a nadamo se da ćemo u slijedećoj godini vozni park obnoviti detaljnije, mislim da su se lagano stekli uvjeti i da se gospodarsko stanje popravilo, pa da ćemo ispuniti taj cilj. Jučer sam bio u Zadru, u luci Gaženici gdje je ministar zdravstva potpisao ugovor o nabavi šest brzih brodova za hitnu medicinsku službu. Prvenstvena namjena im je spašavanje na moru, zaštita te spašavanje, ali naravno i hitno medicinsko zbrinjavanje pacijenata s udaljenih otoka. Vrijednost tog ugovora je nešto preko 76 milijuna kuna. Nas će zapasti jedan od tih šest brodova, a njime će upravljati Lučka kapetanija, ali naravno sa pacijentom će uvijek biti medicinski tim. Brodovi su kompletno opremljeni za zbrinjavanje hitnih pacijenata za teška stanja. Radi se o brodovima od 15 metara dužine i 5 metara širine, s volvo IPS sustavom pogonskim. Brodovi mogu potpuno opterećeni po mirnom vremenu postići 35 milja nautičkih brzine. Mogu čak djelovati i kad je stanje mora šest, a to su valovi od četiri do šest metara. Tada otprilike 15 milja vozi. Praktički su brodovi nepotopivi u tim uvjetima, imaju sposobnost samoispravljanja ako se iskrenu - vrate se na pravu stranu. I oni će svakako poboljšati dostupnost i efikasnost zdravstvene zaštite otocima i svome stanovništvu, jer se pokazalo da su brodovi neophodni. Obično se nesreće dogode kada su vremenski uvjeti jako loši, kada ne mogu letjeti ni helikopteri, niti ikako drugačije možemo transportirati pacijenta i oni će sada tu 'upasti'", poručio je Lulić. 

Lulić je odgovorio i na novinarsko pitanje o starosti voznoga parka Zavoda. "U nas je prosječna starost otprilike pet godina, mada se pravilnik koji je bio do prije tri godine određivao da vozila ne smiju biti starija od pet godina i ne smiju preći više od 200 tisuća km, promijenio utoliko da više ograničenja nema. Znači, dok voze mi ih možemo upotrebljavati i oni su u funkciji. Svi težimo da vozni park bude što mlađi, da nam objekti budu što ekskluzivniji i što ljepši, ali u skladu s mogućnostima trudimo se najbolje što možemo" istaknuo je. 

Iako je vozilo u Banićima po riječima ravnatelja Lulića u relativno dobrom stanju, istaknuo je kako ipak tamo treba još jedno vozilo, odnosno današnje donirano, jer je tamo punk pripravnosti koji pokriva i Ston i područje pola Pelješca pa sve do Orašca, tako da su, kaže Lulić, dva vozila neophodna. 

Popularni Članci