EKOLOŠKA KATASTROFA Šuica poručila da treba djelovati na europskoj razini, mještani traže trajno rješenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Antun Poljanić
Potaknuta ponovnim slučajem zatrpavanja plaža u Trsteniku na poluotoku Pelješcu smećem koje je, sudeći po etiketama, pristiglo iz Crne Gore i Albanije, Dubravka Šuica uputila je danas prioritetno pitanje Europskoj komisiji.

U pismu bivša dubrovačka gradonačelnica pita: 'Zanima me hoće li Komisija poduzeti mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovog ekološkog incidenta u budućnosti, imajući u vidu najnoviji dokument o Jadransko-jonskoj strategiji koji smo usvojili u Europskom parlamentu i koji se posebno odnosi na zaštitu Jadrana?

Svake zime ponavlja se isti problem - morske struje na hrvatsku obalu nanesu tone smeća. Radi se o komunalnom otpadu, medicinskom priboru i plastičnom otpadu za koje se opravdano sumnja da su s odlagališta izravno bačeni u rijeke ili more.

'Obzirom da smeće dolazi, između ostaloga, i iz zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, te iz Grčke, koja je zemlja članica, smatram da moramo djelovati na europskoj razini, jer ovaj međunarodni problem predstavlja ozbiljnu ugrozu za okoliš, ljudsko zdravlje i životinje, ali i za turističke potencijale Republike Hrvatske,' zaključila je zastupnica Dubravka Šuica.

Inače, o ovom problemu se očitovao i Petar Šegedin, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Trstenik koji je dopis poslao Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu turizma, Vladi, Županu Nikoli Dobroslaviću i zamjenicima, te hrvatskim europarlamentarcima. Njegov dopis pročitajte u nastavku:

'Cijenjeni, obraćam Vam se u svojstvu predsjednika Mjesnog odbora Trstenik na Pelješcu, a kako bih Vam skrenuo pažnju na konstantan problem koji mještani Trstenika trpe uslijed zatrpavanja morske obale velikim količinama smeća za svake dugotrajnije južine. Poteškoća o kojoj je riječ ima svoju povijest unatrag više godina, no osim standardnih mjera Općine Orebić i samih mještana (u smislu čišćenja i odvoza smeća) treba ustvrditi kako dosadašnja nastojanja – ako ih je uopće i bilo – da se problem podigne na višu razinu i učini korak ka dugoročnijem rješenju nisu polučila vidljive i konkretne rezultate. Slike koje Vam šaljem u prilogu pokazuju trenutno stanje i jasno govore o kojim se količinama smeća radi te o tome da problem nije lokalni, već uvelike nadilazi ne samo okvire lokalne uprave, nego i same države. Vjerujem da pri svemu tome nije potrebno detaljnije naglašavati da dotični problem ne spada samo pod ekološku kategoriju, nego ima nezanemariv utjecaj na turizam. 

Cijenjeni, siguran sam da Vam je poznato da je Trstenik na Pelješcu prošloga ljeta bio pogođen katastrofalnim požarom, čije će posljedice nesumnjivo ostaviti dugoročan trag u životu ovog mjesta. Tim prije u ime mještana Trstenika apeliram na Vas da koliko je moguće u okviru Vaše nadležnosti poduzmete potrebne korake kako na, doslovno, raščišćavanju akutne ekološke situacije, tako i na osiguravanju primjerenog trajnog rješenja, ' stoji u dopisu kojeg potpisuje Petar Šegedin. 

Popularni Članci