'

Država onemogućuje zaštitu zlostavljane djece

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: portaloko.hr
Policijska Uprava Dubrovačko – neretvanske županije održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavila projekt na temu: „Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta“. Konferenciju su predvodili Anita Matana predstavnica PU Dubrovačko-neretvanske županije, Renata Odeljan i Renato Grgurić iz Ravnateljstva Policije te dr. Andrew Bailey predstavnik Delegacije Europske Unije u Hrvatskoj

Cilj ovog projekta vrijednog 800 tisuća eura je poboljšati sposobnost hrvatske policije, pravosudnih tijela i socijalnih centara u suzbijanju seksualnog  iskorištavanja i zlostavljanja djece. U sklopu projekta opremljeno je petanest prostorija za ispitivanje djece diljem Hrvatske. U Dubrovačko – neretvanskoj županiji opremljene su dvije prostorije, u Dubrovniku i Metkoviću, a treća koja se nalazi na Korčuli tek se priprema.

Galvni problem koji ističu organizatori ovog projekta je loš zakonski okvir koji onemogućuje kvalitetno i pravovaljano djelovanje svih institucija nadležnih za intervenciju u ovakvim kaznenim djelima.

Jer kako navode u EU, dijete, kao žrtva smije biti ispitano maksimalno dva puta, dok u Hrvatskoj može biti ispitano i do tri, četri puta i više. Takvim načinom rada dolazi do promjena u iskazima žrtava, a u brojnim slučajevima počinitelji takvih slučajeva nastavljaju vršiti  pritisak na žrtvu kako bi promijenila iskaz.

Predstavnici  Ravateljstva policije napominju da treba pod hitno mijenjati zakonodavni okvir kako bi se izbjegle ovakve situacije, ali što je najvažnije trba zaštititi žrtvu.

Andrew Bailey smatra da MUP već sada dosta dobro radi svoj posao, a da su oni tu samo da pomognu s treninzima, edukacijom i opremom.

Ističe da postoji dosta neprijavljenih slučajeva, i da upravo tu trebaju nastupati svi članovi društva. Trebaju se zaštititi sva djeca, a ne samo neka.

Popularni Članci