Dovršetak projekta 'Josipovog doma' predviđen krajem kolovoza 2023.

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama bilo je prigodom za skretanje pozornosti javnosti na neprihvatljivost i štetnost nasilnog ponašanja, te na prihvaćanje odgovornosti svakoga od nas, kao pojedinca, za prijavu nasilja. Upravo to su smjernice kampanje koja se vodi u okviru projekta Josipov dom.

Dubrovačko-neretvanska županija realizacijom projekta „Josipov dom“ osigurat će preduvjete za uspostavu sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, a sve s ciljem prevencije nasilja i zaštite žrtava nasilja. Projekt rekonstruiranja i opremanja objekta koji će služiti kao sklonište za žrtve nasilja u obitelji je u tijeku, a predviđeno je uređenje triju stambenih jedinica od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Do uspostave Sigurne kuće, u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije, žrtvama nasilja u obitelji osiguran je smještaj u privremenom skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, a dovršetak projekta „Josipovog doma“ predviđen je krajem kolovoza 2023. godine.

„Projekt izgradnje trajnog skloništa za žrtve nasilja u obitelji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 85% financira se iz Europskog socijalnog fonda – operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, a 15% čine bespovratna sredstva iz državnog proračuna RH“ – istaknula je zamjenica v.d. pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Nina Skurić te dodala da je ukupni proračun projekta Josipovog doma 11.7 milijuna kuna. „Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj obilježavamo 22. rujna u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu toga dana 1999. godine“ – podsjetila je ovom prigodom zamjenica v.d. pročelnice Nina Skurić.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije obilježili su prezentacijama profesorice Suade Salčić i učenika Gimnazije Dubrovnik koji su iz svoje perspektive govorili o nasilju u obitelji i u intimnim vezama, posebno naglasivši rezultate anonimne ankete provedene među gimnazijalcima na temu nasilja. Među podacima se navodi da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, a dubrovački gimnazijalci u provedenoj anketi smatraju da se najviše zlostavljanja događa upravo u obiteljima, te da je najčešće verbalno zlostavljanje. Na predstavljanju u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik sudjelovali su i predstavnici policije, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb i ravnatelji srednjih škola, priopćili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Popularni Članci