Dobroslavić o popisu stanovništva: 'Ne možemo biti zadovoljni, radit ćemo na poboljšanju demografske slike'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Broj stanovnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pao je za više od šest tisuća u odnosu na popis stanovništva od prije deset godina. Danas je 115.862 stanovnika, dok ih je 2011. godine bilo 122.568  što je 5,47 posto manje.

Broj kućanstava smanjen je u Dubrovačko neretvanskoj županiji, ranije ih je bilo 41.636, dok je sad 40.770 što je 2,08 posto manje. Zabilježeno je povećanje broja stambenih jedinica što je najveće u državi. Naime, u Dubrovačko-neretvanskoj ima 72.792 stana, dok ih je 2011. godine bilo 64.679.

Župan Nikola Dobroslavić komentirao je ove trendove u najjužnijoj županiji.

"Nažalost, ostvarila su se naša predviđanja o padu broja stanovnika u Republici Hrvatskoj, i to za gotovo deset posto. Tome je, zasigurno, najviše pridonijelo olakšano kretanje unutar Europske unije. To potvrđuje kako je naš zadatak raditi na boljoj demografskoj slici i na poboljšanju tih trendova", kazao je Dobroslavić te dodao kako je dobro da je Dubrovačko-neretvanska županija ponajbolja po demografskoj slici u Republici Hrvatskoj.

"Drugi smo nakon Grada Zagreba, koji ipak ima jedan poseban položaj. Pad u broju stanovnika iznosi oko 5,7 posto, čime, dakako, ne možemo biti zadovoljni. Mi, kao županija, svakako ćemo raditi na poboljšanju demografske slike, posebno kroz Studiju demografskog razvoja, mjere koje provodi i županija, i naše jedinice lokalne samouprave, ali i kapitalne razvojne projekte koji će povećati kvalitetu života u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

A.Čakić

Popularni Članci