DOBRE VIJESTI ZA OTOČANE Linija Lastovo-Dubrovnik je prioritet, Postiru će zamijeniti moderan brod!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Župan Nikola Dobroslavić održao je sastanak s ravnateljicom Agencije za obalni linijski promet Paulom Vidović i predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom kojem su prisustvovali i predstavnici lučkih uprava s područja županije, ali i brojnih jedinica lokalne samouprave.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o potencijalnom uvođenju linije između Lastova i Dubrovnika.

„Raspravljali smo o stanju i o problemima povezivanja županije morskim putem. Utvrdili smo kako smo posljednjih godina napravili brojne pozitivne korake u povećavanju kapaciteta brodova prilagođavanjem voznih redova, no kako nam je ostalo još problema koje moramo riješiti. Pri tom je posebno istaknut problem povezivanja Lastova s Dubrovnikom brzobrodskom linijom Lastovo-Korčula-Mljet-Dubrovnik. Utvrdili smo kako kapacitet i maritimne sposobnosti broda koji vozi iz Lastova preko Vela Luke za Split nisu dovoljno dobre. Govorili smo i o novom brodu za Elafite za koji očekujemo kako će se brzo izgraditi, kao i o pitanju cijene karata za stanovništvo koje ne živi na otocima kako bi lakše i kao turisti i građani došli na otok te kako bi cijena za gospodarstvenike bila što povoljnija. Bilo je riječi i o potrebi uvođenja češćih linija između Trpnja i Ploča. Dogovorili smo kako ćemo u kontaktima s Jadrolinijom i Agencijom te nadležnim ministarstvima ove probleme riješiti. Očekujem kako ćemo zajedničkim naporima u objektivnom roku dobiti novu liniju Lastovo – Dubrovnik i poboljšati stanje na postojećim linijama,“ izvijestio je Dobroslavić.

Govoreći o potencijalnoj novoj liniji između Dubrovnika i Lastova, Vidović je kazala kako ona mora biti propisana odlukom Vlade RH o državnim linijama. Najavila je kako će s prijedlogom ići prema Ministarstvu. Osim toga, kazala je nešto više o natječajima koji bi tek trebali biti zaključeni.

„Za naglasiti je kako je 2017. godine utrošeno 297 milijuna kuna proračunskih sredstava za otočno povezivanje. U 2018. godini će biti izdvojeno 310 milijuna kuna. Natječaji za sve linije, pa i za linije na dubrovačkom području raspisane i uspješno okončane. Natječaji za linije na relaciji Split-Hvar-Prigradica-Korčula i Dubrovnik-Suđurađ će biti okončane tijekom prosinca,“ kazala je Vidović.

Sopta je kazao nešto više o budućim projektima.

„Osnovna ideja Jadrolinije je pokušati podići kvalitetu usluge na našim brodovima. To smo već napravili na linijama Orebić-Dominče-Orebić s novim brodovima i na relaciji Ploče – Trpanj. Tu je iskazano evidentno zadovoljstvo. Svjesni smo problema Lastova i nabave novog broda. Intenzivno radimo na tome i u idućoj godini, u prvom kvartalu, nam je cilj otvoriti natječaj za izgradnju novog broda za Lastovo. Što se tiče Elafita, Jadrolinija priprema natječaj za izgradnju novog broda. Gradonačelnik Mato Franković je najavio kako bi Grad Dubrovnik u 100-postotnom iznosu subvencionirao karte za otočane i to je odlična vijest. Umjesto postojećeg broda Postira, obećavamo kako ćemo uvesti novi, moderan brod koji će uvelike povećati kvalitetu usluge. Govora je bilo i oko međunarodne linije Dubrovnik-Bari. Povećali smo vožnju za jedan mjesec u odnosu na prošlu godinu te po tom pitanju također vidimo napredak,“ zaključio je Sopta.

Popularni Članci