'

Biskup predvodio proslavu Sv. Antuna u Cavtatu, okupio se veliki broj vjernika (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
„Slavimo danas Gospodina po njegovom ugodniku sv. Antunu“, kazao je na večernjem euharistijskom slavlju proslave blagdana sv. Antuna Padovanskog u četvrtak 13. lipnja dubrovački biskup Roko Glasnović u prekrasnom vrtu franjevačkog samostana Gospe od Snijega u Cavtatu u kojem se okupio veći broj vjernika. 

S biskupom su koncelebrirali župnik Cavtata i dekan Konavoskog dekanata don Mato Karamatić i svećenik franjevačke provincije Bosne Srebrne fra Petar Matanović.

Dubrovački biskup govorio je o životu sveca kojeg vjernici jako vole i utječu mu se u raznim potrebama, prepoznaju ga kao čudotvorca i osobito mu se mole kad nešto izgube. Nemojmo biti lijeni u nasljedovanju svetog Antuna, poručio je biskup dodavši kako smo svi mi nešto izgubili, ne samo materijalno nego i od duhovnoga, te potaknuo vjernike na sabrano sudjelovanje u gozbi ljubavi i sjedinjenja s Gospodinom.

Sv. Antun je, uz ostalo, bio profesor teologije, pa je biskup naglasio jednu poruku koju je sv. Franjo poslao sv. Antunu, a koja kaže: „Sviđa mi se što braći predaješ teologiju, samo ako studirajući ne gasiš duh molitve, kako i stoji u našem Pravilu.“ Biskup je nastavio govoriti o potrebi molitve u životu svakog vjernika.

Fra Petar Matanović je na kraju, uime upravitelja samostana fra Ilije Stipića, zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju te ohrabrio okupljene da uvijek Bogu zahvaljuju za goste koji im dolaze i tu provode svoj odmor.

Nakon mise slijedila je procesija kroz mjesto s drvenim kipom sv. Antuna, koji se inače nalazi na pobočnom oltaru u samostanskoj crkvi i djelo je korčulanskog kipara Marina Radice iz 1901. godine. Mješoviti župni zbor predvodio je liturgijsko pjevanje kako na misi tako i u procesiji, a u slavlju je sudjelovao i veći broj ministranata.

Uz blagdan sv. Antuna biskup je također blagoslovio djecu koja su se nakon procesije okupila oko euharistijskog stola te cvijeće koje su vjernici ponijeli svojim domovima, napisala je na stranicama Dubrovačke biskupije Angelina Tadić. 

Popularni Članci