AVANTURA KRENULA S PREVLAKE Kontinentalci koji su osvojili Maraton lađa: 'Preveslat ćemo Jadran'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Od Prevlake do Savudrije veslima - u samo tjedan dana. Plan je to bjelovarskih veslača koji su jutros u šesterosjedu krenuli u avanturu života: preveslavati Jadran.

Ranom zorom krenuli su s najjužnjje točke Hrvatske, a u poslijepodnevnim satima pozdravili zidine Dubrovnika, objavio je RTL.

S prvim zrakama sunca na Prevlaci otisnuli su se od obale ispisati povijest. Ekipa Argonauta iz Bjelovara ostvaruje svoj san za koji su se spremali godinu i pol - preveslavanje Jadrana.

"Ma neopisivo, cijelu noć nisam spavao. To je priča koja ostaje za cijeli život", rekao je Filip Florjan, veslač.

Prvi dan veslaju od Prevlake, uz dubrovačke zidine do Šipana.

"Trenirali smo cijelu prošlu zimu, ujutro se budiš u tri u Bjelovaru i krećeš na jezero Šoderica. Kanui su nam ujutro bili puni leda koliko je bilo hladno. Željeli smo sto spremniji dočekati svibanj i preveslavanje. Korona nas je sve zatvorila i nismo više mogli doći do kanua", kazao je Tomislav Smrček, kapetan Agronauta.

Kanu šesterac dug je 14 metara, a dečki su zanat ispekli i pobjedom na maratonu lađa, čime su postali prva ekipa kontinentalaca kojoj je to uspjelo. Pred njima je put dug 650 kilometara, ali straha nema.

"Najteže točke su u našim glavama, mentalni sklop koji mora biti jak. Dogodit će se krize u glavi jer kroz dva tri dana bit će nam hladno, bit ćemo na brodu i mentalni sklop će biti taj koji će nas pratit. A što se tiče prirode, po meni su najteže točke od Lošinja i istre i kod Rogoznice gdje smo na udaru otvorenog mora", izjavio je Vladimir Posavec, veslač.

Dok su trenirali, preveslali su oko 1500 kilometara, a sada im je u planu veslati i noću.

"Pa negdje 70, 80 km dnevno, planiramo od jutra do mraka kad nam vrijeme bude dozvoljavalo da odradimo taj svoj dnevni plan, a dvije noći bi veslali kompletno dan noć samo s pauzama za obroke da probamo za jedan dan skratit ovu pustolovinu", rekao je Smrček.

Pustolovina je za Argonaute počela danas, a trebala bi završiti iduće nedjelje u Savudriji, a nakon prvog odveslanog dana, dojmovi su snažni.

"Ludnica, svježina. Nakon toga se vjetar okrenuo, u pol dana, napor, bacalo je lijevo desno, zamor, ali hvala Bogu sve je dobro završilo", rekao je veslač Damir Novina i dodao:

"Mislim da su dečki super. Svi su morki, umorni i zadovoljni. Jedva čekamo idući dan".

Popularni Članci