Korčulanski teretni brod oštećen u sudaru 50 kilometara od nizozemske obale

Autor: Nikša Klečak

Neočekivano „vatreno“ uskršnje jutro imali su hrvatski pomorci s teretnog broda „Atlantic Tramp“, pod upravljanjem „Korkyra Shippinga“ iz Korčule, koji se u nedjelju u 5.50 sati sudario sa singapurskim brodom „Bulk Costa Rica“ tijekom plovidbe Sjevernim morem na 50-ak kilometara od nizozemske obale, prenosi Slobodna Dalmacija

Kako doznajemo, nitko od članova posada nije ozlijeđen, a oba broda u ponedjeljak poslijepodne još uvijek su bila usidrena u blizini mjesta „bliskog susreta“ i pod nadzorom plovila nizozemske Kraljevske obalne straže. Od trenutka kada su nadležne službe dobile dojavu o nezgodi nije zabilježeno zagađenje mora na tom važnom europskom plovidbenom pravcu, a posljednje informacije govore da se procjenjuje situacija na „Atlantic Trampu“ i mogućnost saniranja oštećenja.

Iz Kraljevske obalne straže izvijestili su da su vidljivost na pučini i uvjeti za plovidbu bili dobri, te da zasad ne mogu utvrditi tko je kriv za havariju. „Atlantic Tramp“, dug 180 metara, plovio je iz smjera juga prema ruskom Sankt Petersburgu, dok je 20 metara duži „Bulk Costa Rica“ bio na putu iz nizozemskog Ijmuidena prema turskom Iskenderunu.

Upravo je brod iz flote korčulanske kompanije pretrpio značajniju štetu, jer je na lijevom pramčanom boku vidljiv rez na oplati, dug gotovo 10 metara, na oko šest metara visine iznad vodene linije. Sreću u nesreći pri tome predstavlja činjenica da se udar dogodio iznad spremnika balastnih voda, jer bi u suprotnome more prodrlo u potpalublje i bila bi ugrožena stabilnost „Atlantic Trampa“. Na singapurskom brodu nema značajnijih oštećenja osim manjih udubljenja na bočnoj oplati i ogrebane boje.

Brod „Atlantic Tramp“, nosivosti 33.422 tone, izgrađen je prije tri i pol godine u kineskom Šangaju, a od primopredaje njime upravlja „Korkyra Shipping“, kao i blizancem „Pacific Tramp“ izgrađenim u istom škveru prije tri godine. 

Popularni Članci