ATIPIČNA UPALA PLUĆA UTJERALA STRAH Kakva je situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © Minerva Studio - Fotolia
U brojnim nacionalnim i lokalnim medijima diljem Hrvatske pojavile su se informacije o tome kako je na nekim područjima za oko 40 posto porastao broj atipičnih upala pluća s obzirom na proteklu godinu, prema obradi podataka iz prosinca, a isti broj raste i u siječnju.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić kazao je kako je do sada prijavljeno oko 50 pacijenata s upalom pluća svih vrsta, međutim kako se takve brojke ne razlikuju i ne odstupaju puno od prošlogodišnjih podataka. Iako se kod dežurnih liječnika prijavljuje određeni broj pacijenata s kašljem, virozom ili bronhitisom, dramatičnog porasta broja upala pluća i razloga za brigu zapravo nema.

Inače, klinička slika atipičnih upala pluća je blaž od uobičajenih upala pa se često naziva 'hodajućom upalom pluća'. Simptomi su uporan suhi kašalj koji je prestaje, opća slabost, umor, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolja, a dijagnoza se utvrđuje RTG nalazom pluća. Svi pacijenti koji osjećaju ove simptome dulje od 10 dana svakako bi se trebali javiti svom liječniku.

Popularni Članci