'

Zašto su siječanjske dijete osuđene na propast?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Siječanj nije mjesec za započinjanje dijeta već za uživanje u slasticama. Salate ostavite za ljeto, kazala je Catherine Phipps, kolumnistica Guardiana.

 

Opće je prihvaćena činjenica da oni koji tijekom prosinca pretjeraju s pečenjem i krumpirima, u siječnju odlučno počinju dijetu. Do dvanaestog dana većina nas osjeća posljedice prejedanja i  ekscesivne konzumacije alkohola. Ako niste osoba koja se vrlo lako riješi posljedica koje su alkohol i hrana ostavili na struk, zasigurno ćete na umu bar nakratko imati D-riječ.

Nemojte. Ili barem, ako već imate potrebu biti zdraviji, ne odlučujte se na ekstremne dijete ili detoksikacije koje su popularne u ovo doba godine. Umjesto toga, iskušajte nešto uravnoteženo. Biti na dijeti koja će očistiti organizam je u redu, no stroge siječanjske dijete za brz gubitak kilograma samo će naštetiti organizmu.

Glavni razlog za ovakvu pojavu zapravo je vrijeme. Hladnoća i zimsko sivilo traže razvedravanje za koje često koristimo upravo hranu. Čak i ako se osjećate da ste u organizmu pohranili preveliku količinu tjelesne masnoće, ovo nije pravo vrijeme za deprimiranje. Salate možda imaju okus zdravlja, no nisu dovoljne za preživljavanje. Žitarice i povrće su također zdravi, no nedovoljni.

Također, čak i ako ste iznimno pažljivi u biranju namirnica u prosincu, možda se usrećite te vas u siječnju dočekaju ostaci. Nije to samo suho meso, Božićna torta i slično već se radi i nizu namirnica koje su popustima privukle kupce i hladnjake im napunile paštetama i ostalim nekvarljivim jelima koja će uz pažljivu konzumaciju potrajat i do kraja siječnja.  Uz slasne paštete i umake, zasigurno ne želite baš ovaj mjesec krenuti na dijetu.

Konačno, tu je i trošak. Siječanj je vrijeme kada moramo pritegnuti svoje pojase, a većina dijeta koje preporučuju skuplje namirnice od uobičajenih, to ne dopuštaju.Ne radi se tu samo o novcima, već i o sastojcima koji narušavaju prirodnu prehranu, a ne urode plodom. Kada bi postojala dijeta (nordijska dijeta je blizu) koja bi se fokusirala samo na zimsko povrće umjesto dosadašnjeg oslanjanja na ono uvozno, takvo nešto bi bilo preporučljivo i daleko zdravije i jeftinije.

Dakle, trebali bismo ostaviti ozbiljne odluke o dijetama za toplije vrijeme jer će nam laganija hrana prirodno pomoći kod regulacije, a imat će efekt tjelovježbe. Ako doista želite ostati ustrajni svojim novogodišnjim odlukama, budite više realni i usredotočite se na stvari koje doista možete obaviti poput obećanja da ćete koristiti sve kuhinjske ostatke ili pak umanjiti količinu mesa ii prerađevina. Na taj ćete način barem postići nadu i vjeru u realizaciju. 

Izvor: Guardian

Popularni Članci