ZAISKRILO OKO SMRTI DJEČAKA GABRIJELA Dobroslavić: Dom zdravlja nije kriv, ne skupljajte poene na tragediji!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Župan Nikola Dobroslavić prokomentirao je na sjednici Županijske skupštine smrt dječaka devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je 11. prosinca preminuo u KBC-u Split.

Radi se o dječaku koji se liječio u metkovskom Domu zdravlja, kao i tamošnjoj Hitnoj pomoći i pedijatrijskoj ambulanti, prije nego je prebačen u Split.

Naime vijećnika SDP-a Iva Žuvelu (SDP) zanimalo je tko je odgovarao za ovaj slučaj.

- Tragični je to događaj u dolini Neretve. Svi smo užasnuti time što se dogodilo. Postoje službe koje će odrediti i odlučiti je li bilo propusta, čiji su propusti, kako su utjecali na tragičan ishod, ne bih tu prejudicirao nikakve zaključke i nije dobro da to neki rade jer to samo pogoršava bol obitelji koja je najviše stradala. Mora se voditi računa koliko je stradala obitelj. - rekao je Dobroslavić.

- Pričekajmo nalaze stručnih tijela, mi ne može zaključivati je li bilo pogreške, kakva je ona. To ne možemo raditi nego ćemo sačekati da mjerodavna tijela kažu svoje. Mi ćemo učiniti sve u moći da se izbjegne takvo što. Treba reći da su sve službe za koje je Županija nadležna bile na dužnostima. Nije bilo manjka liječnika niti sestara, prepustimo struci postupak. - rekao je Dobroslavavić.

I vijećnik Mosta Pero Jerković govorio je o slučaju Gabrijela Bebića.

- Smrt Gabrijela je produkt sustavne ne brige o Domu zdravlja Metković.  Ljudi  Metkoviću su siti priče da će biti dnevna bolnica. Dajte datum. Što je s laboratorijem? Što je s hitnim prijemom? Mali Gabrijel bi umro i da je bila dnevna bolnica jer ne bi bilo doktora. Ne možete reći da se ne smatrate odgovornim. - naveo je Jerković.

- Vi se na tragediji mladog života koristite niskim udarcima prema DNŽ  i Županu. Nemojte to raditi. To nije zaslužilo to jadno dijete. Nije Dom zdravlja ništa kriv što je dijete preminulo. Pročitajte izvješća nadležnih institucija. Pročitajte. Ne piše da je Dom zdravlja zakazao. To vam je ružno. Otežava se pozicija obitelji koja je stradala. Nemojte to raditi. Iznijeli ste puno neistina, ne ponovilo se nikad. Ne služimo se niskim udarcima. Treba iskazati pijetet prema obitelji. - odgovorio je Dobroslavić.

Govorila je o ovoj temi i županijska vijećnica SDP-a Kristina Čurčija.

-  Moj otac je prije 20 godina stradao, po meni, liječničkom pogreškom. Ukrcan je na avion na nogama, vraćen u kapsi. Razmišljala sam o rješenju. Kad je već kasno, onda se vide greške. Jednom ste izjavili kako laboratorij ne bi mogao u Metkoviću raditi svaki dan. Vidjela sam da je postojala opcija za bilateralni sporazum s bolnicom u Mostaru. Može li to biti opcija? Je li rješenje u tome ili u poboljšanju prometa? - navela je Čurčija.

- Što se tiče dežurstva u metkoviću, Ministarstvo je predložilo financiranje dežurstva laboratorija  i preko vikenda. Voditeljica je izjavila da se ne može osgurait to dežurstvo. Očito ćemo morait tražiti druga rješenja, jedno je dobaviti uređaj koje koriste neke ambulante, postoji pilot projekt nda se nabavi uređaj, koji nije skup. Razmatramo suradnju s bolnicom u Mostaru. OB Dubrovnik daje broj usluga stanovnicima BiH, pa bi po tome bilo u redu da se to recipročno uspostavi u Mostaru. Ministar razmatra tu mogućnost. - odgovorio je župan Dobroslavić.

Vijećnik Mosta Nikola Grmoja poručio je županu da "ne prihvaća odgovornost za stanje".

- Ne govorim o odgovornosti za tragediju nego za stanje. Istina je kako je na moje pitanje ministar Kujundžić optužio vas i DNŽ zbog kašnjenja dnevne bolnice. Morate se dogovoriti čija je tu odgovornost zbog kašnjenja. - naveo je Grmoja.

- Županija ima dio odgovornosti za mrežu zdravstvenih ustanova, no sve propise donosi Ministarstvo. Moramo vrlo pažljivo podijeliti odgovornost. Željeli bismo da zdravstvo bude bolje, ali imamo zemljopisni položaj kakav imamo. Ova Županija je sanirala financijsko stanje Doma zdravlja Metković. - dodao je Dobroslavić.

Popularni Članci