'

Umjesto isplate zaostalih mirovina, proglasili ju mrtvom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.index,hr
Jedna dubrovačka umirovljenica Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala početkom godine podnijela je prijavu protiv HPB Investa zbog sumnje u prevaru oko isplate zaostataka državnog duga prema umirovljenicima.Dok su iz Ministarstva rada i socijalne skrbi tijekom prosinca poručivali kako su umirovljenicima uplatili posljednju ratu duga i uljepšali im božićne blagdane naša dubrovačka umirovljenica umjesto uplate doživjela je neugodno iznenađenje. Ne samo što nije dobila posljednju ratu duga s kamatama, nego su je proglasili mrtvom.

-Nakon što sam čula vijest da je isplaćena posljednja rata, nama iz takozvane B skupine koji smo se odlučili na kompletan dug s dvije godine počeka, nazvala sam informativni broj Fonda 0800-8006 gdje sam u konaktu sa nadležnim operaterom saznala da sam 'umrla' i da mi je Fond sva dugovanja isplatio. Kazali su mi da više nemam pravo na nikakvu naknadu tvrdeći da sam dobila sve iznose od 2007. do 2012. godine, a što je notorna laž i neistina.Ukupan dug fonda prema meni bio je 25.156,66 kuna s kamatama.Dosada su mi isplaćene samo četiri rate u ukupnom iznosu od 16.771,00 kunu,što znači da su mi dužni još devet tisuća kuna-ispričala nam je ogorčena dubrovačka umirovljenica.
Posebno je ljuta što je od Fonda, tijekom dva puta koliko ih je zvala dobila ratzličite podatke o istoj stvari. Prvi put su kako nam kaže, tvrdili da je umrla, a drugi put da je živa i da joj je dug isplaćen u Pošti Lapad u Dubrovniku.

Naša sugovornica čiji su podaci poznati redakciji nada se rješenju svog slučaja i konačnoj uplati zaostalog duga mirovina. Posebno naglašava kako je u cijeloj ovoj priči došla do još osoba s područja Dubrovnika koje imaju sličan iskustva i kojima država, iako tvrdi da jest, nije uplatila kompletan dug mirovina.
-Poručujem svim umirovljenicima da dobro provjere sve uplate od strane HPB Investa kako bi se uvjerili jesu li dobili cijeli dug. Sigurna sam da će biti još slučajeva kao što je moj-kaže dubrovačka umirovljenica.
I dok ona tvrdi da je prevarena, iz HPB Investa poručuju kako se izjavom o načinu stjecanja i raspolaganja udjelima u Umirovljeničkom fondu odlučila za model B što znači isplatu u 6 rata u razdoblju od 2007. do 2012. godine. Kako se izjasnila da želi isplatu u gotovini, putem Uputničkog naloga sredstva je podizala u poštanskom uredu. Svih šest rata uredno je isplaćeno u spomenutom razdoblju - poručili su iz HPB Investa.
 

Izvor: www.dubrovacki.hr

Popularni Članci