TEŠKA SRAMOTA U SUSJEDSTVU Atentator na legendarnog hvatskog političara dobio spomenik u rodnom selu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, RTCG
U selu Slatina, nadomak Andrijevice u Crnoj Gori, Puniša Račić dobio je spomenik. 

Inicijativu da se u njegovom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je bratstvo Račića, piše RTCG.me, a prenosi Jutarnji.hr

Uz njih su stali i mještani Slatine. Odbacuju navode da je Puniša Račić zločinac. Branio je, kažu, svoju čast i obraz kada je na uvrede u narodnoj skupštini Jugoslavije 1928. godine odgovorio pucnjima iz pištolja. Račić je tada ubio narodne poslanike iz Hrvatske: Pavla Radića i Đura Basaričeka, a ranio Stjepana Radića, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Hrvatska seljačka stranka oštro je osudila postavljanje spomenika i uputila prosvjednu notu Vladi.

"U Slatini kod Andrijevice prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča „znamenitom narodnom poslaniku“ Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskoga naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Nad tim barbarskim činom i danas se grozi cijeli civilizirani svijet. Hrvatski sabor je taj dan 20. lipnja proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine, a ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke već i hrvatski narod u cijelosti.

Stoga zahtijevamo da Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika krvniku i atentatoru Puniši Račiću", poručuju iz HSS-a.

Popularni Članci