ŽELE TURISTE ŠTO PRIJE Europske zemlje koje otvaraju granice onima koji su primili cjepivo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: max_gloin/pixabay
Zemlje gladne za turistima, obavile su kako otvaraju vrata cijepljenim putnicima, a nagađa se da će i aviokompanije u budućnosti moći popustiti stroga pravila, piše britanski Independent.

U očekivanju slobodnih putovanja neke europske zemlje popustila su svoja pravila za one koji imaju dokaz o tome da su primili obje doze cjepiva. Punkufer prenosi listu zemalja.

Poljska

Poljska je ukinula karantenu za putnike koji su primili obje doze cjepiva protiv koronavirusa pa će posjetiteljima koji putuju iz inozemstva, i imaju dokaz o cijepljenju, ulazak i boravak u zemlji biti puno jednostavniji. Oni koji imaju negativan test na koronavirus star 48 sata prije prelaska granice također mogu zaobići restrikcije.

Estonija

Estonija je najnovija država koja je ponudila oslobođenje od karantene za putnike koji su se oporavili od bolesti ili su cijepljeni. Karantena za druge  dolaske iz inozemstva, uz iznimku nekih zemalja s zemlje s niskim rizikom (Bugarska, Finska, Grčka, Island i Norveška) traje deset dana.

„Od 1. veljače desetodnevna samoizolacija i testiranje na koronavirus nisu obvezni za pojedince koji su preboljeli COVID-19 te nije prošlo više od šest mjeseci otkako su izliječeni, kao i one koji su cijepljeni te nije prošlo više od šest mjeseci od tada“, objavilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Gruzija

Od 1.veljače cijepljeni posjetitelji mogu ući u Gruziju; jedino što trebaju je pokazati dokument koji to dokazuje na granici. Gruzija je prva zemlja koja je u potpunosti uklonila ograničenja ulaska za cijepljene putnike - bez testiranja prije polaska, bez testiranja po dolasku i bez karantene.

Rumunjska

Rumunjska je također najavila kako putnici koji su primili obje doze cjepiva protiv koronavirusa neće morati u karanenu po dolasku. To uključuje i putnike koji dolaze iz zemalja s visokim epidemiološkim rizikom. Od druge doza treba proći najmanje 10 dana da biste mogli ući u Rumunjsku.

Island

Prema islandskim vlastima, svi koji predoče važeću međunarodnu potvrdu o cijepljenju izuzeti su od zahtjeva za testiranje i karantenu.

Međutim, Island je naglasio da trenutna ograničenja putovanja i dalje vrijede; tako u zemlju mogu ući putnici iz EEA i Švicarske, ali primjerice stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu putovati na Island, bez obzira jesu li cijepljeni ili ne, osim ako nemaju valjan razlog, primjerice člana obitelji na Islandu.

Cipar

Cipar je u prosincu postao prva država članica Europske unije koja je objavila da planira ukinuti uvjete za ulazak poput testiranja i karantene. Međutim, vladin plan trebao bi stupiti na snagu tek u ožujku.

Popularni Članci