test

Zdrav mladić dobio ponudu da se cijepi preko reda, razlog je urnebesan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
U Velikoj Britaniji je više od 15 milijuna ljudi primilo prvu dozu cjepiva protiv Covida-19, piše IFLScience. 

Počevši od starijih osoba i zdravstvenih radnika na prvoj crti obrane od koronavirusa britanska vlada kreće s procjepljivanjem po redosljedu pa je tako cjepivo ponuđeno ranjivijim skupinama. U te skupine spadaju i osobe s višim indeksom tjelesne mase zbog većeg rizika od razvoja težeg oblika bolesti, prenose Vijesti.hr

Novinar Liam Thorp iz novina Liverpool Echo iznenadio se kad je vidio da mu je ponuđeno cjepivo, s obzirom na to da je zdrav i premlad da bi mu u ovoj fazi cijepljenja ono bilo dodijeljeno. 

"Očito to neću odbiti. Nitko to ne bih smio, ali stvarno sam zbunjen zašto bi mi se ponudila ta prilika u sadašnjoj fazi kada se još uvijek nisu cijepile mnoge ranjive ili rizične skupine", napisao je Thorpe na Twitteru. 

Samo dan nakon objave tvita, Thorp je bio znatiželjan zašto bi tako ranoj fazi dobio svoju dozu cjepiva te je nazvao liječnika da potvrdi. Otkrio je da je riječ o prilično smiješnoj zabuni. Prema njegovim zdravstvenim podacima, slučajno je bilo upisano da je visok tek 6,2 centimetra, umjesto stvarnih 187 centimetara, što je pokazalo upravo suludi indeks tjelesne mase od 28.000.

Do zabune je došlo zbog mjernih jedinica. Naime umjesto 6,2 centimetra, u podacima je trebalo biti upisano 6,2 stopa, koje kada se pretvore u centimetre, daju Thorpeovu stvarnu visinu. 

Popularni Članci