Završeno maratonsko ročište Hrvatima u Zambiji, sutkinja upozorila Pernara

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Nastavljeno je suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji. Ročišta se održavaju u srijedu, četvrtak i petak. Ivan Pernar poručio je da stiže na sud kao svjedok tužiteljstva, no u srijedu ga je u svjedočenju spriječila - malarija.

Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine ljudima nakon što su iz DR Konga posvojili četvero djece u srijedu su se ponovno pojavili na sudu. Nakon što je završeno maratonsko ročište koje je počelo jutros u 9:30 na Visokom sudu u Ndoli, suđenje se nastavlja sutra, doznaju 24 sata.

Pred sutkinjom Visokog suda Mary Mulandom svjedočila je zaposlenica u imigracijskoj službi Precious Nkamba, pišu 24 sata.

Rekla je da je 5. prosinca prošle godine srela muškarca po imenu Ntumba iz kongoanskog veleposlanstva.

"Došao je u ured i kazao da ide na kongoansku stranu po neke ljude koji su u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe", rekla je na sudu.

"Preko WhatsAppa su mi proslijeđene putovnice, papiri za usvajanje i ovjerene kopije matičnih knjiga", opisala je Nkandu. Ntumba se kasnije vratio s dokumentima i djecom.

Rekao joj je da su roditelji već u Ndoli i čekaju djecu, navodi. Skenirala je putovnice i odobrila mu prolaz.

Ističe da djecu nije podvrgla uobičajenom skeniranju dokumenata jer su maloljetna i s diplomatom. Svjedokinju su ispitali i odvjetnici Hrvata.

"Kao imigracijski službenik, nakon što mi se pošalju dokumenti, nisam dužna istraživati ​​dokumente", rekla je. Ona trenutačno ne radi jer je suspendirana.

Ispitana žena iz pansiona

Ispitana je i recepcionerka u pansionu Spree. Grupu bijelaca posljednji put na prijavi u pansion je vidjela 2. prosinca. Tada su se pojavile i crnkinje s djecom u pratnji muškarca koji je zaposlenicima pansiona nakon upita o bijelcima zaprijetio otkazom, navodi.

"6. prosinca sam ujutro vidjela bijelce kako izlaze iz sobe i igraju se s crnom djecom. Kasnije sam vidjela dva bijelca kako dolaze na recepciju s crnom bebom i pitaju imam li kanilu", kazala je i dodala da ih je pitala u čemu je problem, na što su joj odgovorili da dijete ima temperaturu pa otišli.

Uz nju je ispitana i treća svjedokinja, Ethel Chabala Mbewe, također zaposlenica pansiona Spree u Ndoli na recepciji.

Svjedočila je da je u pansionu vidjela grupu bijelaca s kojima su kasnije bila i djeca.

Pernaru izdano upozorenje

24 sata doznaju da su odvjetnici obrane sudu prijavili Pernara zbog objavljivanja sudskih postupaka na društvenim mrežama. Sutkinja je Pernara upozorila da stane s objavama.

O ročištu na društvenoj mreži

O ročištu se oglasio i oboljeli Ivan Pernar, koji je trebao svjedočiti. Iako ima malariju, prati sve što se događa i komentira tijek suđenja na svojem kanalu na Telegramu.

Navodi da je tužiteljstvo sudu pokazalo dječje dokumente i pečate na dokumentima te da je sud uvažio dokumente kao dokaz.

"Desetero optuženih brani sedmero svjedoka. Odvjetnik optuženih tvrdi da te dokumente ne bi trebalo prihvatiti kao dokaz", napisao je Pernar.

Izjasnili se da nisu krivi

Prošlog su se tjedna na Visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se nameću.

Svjedoci tužiteljstva trebali bi biti saslušani do petka. Jedan od njih bit će i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik Živog zida, koji nema nikakve veze s posvajanjima. Pernar je na svojem kanalu na Telegramu objavio kako će svjedočiti najvjerojatnije u četvrtak ili petak.

Njegovo svjedočenje je pomaknuto, kako je sam pojasnio, zbog njegova zdravstvenog stanja. Naime, obolio je od malarije. 

Pernar se već duže vrijeme nalazi u Zambiji, a tužiteljstvu se sam ponudio kao svjedok. 

Nakon što sutkinja sasluša sve svjedoke tužiteljstva, odlučuje ima li potrebe za iznošenjem obrane. Naime, ako odluči da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe, potom prekida suđenje i obrana se ne iznosi, a optuženi se oslobađaju svih optužbi, otkrili su izvori iz Zambije.

Popularni Članci