'VRLO, VRLO OPASAN ČOVJEK' Poznato kad će biti donesena konačna presuda zločincu Mladiću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: YouTube
"Vrlo, vrlo opasan čovjek." Ovako je bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte opisala bjegunca kojeg je lovila više od desetljeća kako bi ga izvela na suđenje za prvi genocid na europskom tlu nakon poraza nacističke Njemačke.

Sljedeći tjedan, 26 godina nakon što je podignuta optužnica protiv njega, sud Ujedinjenih naroda (UN) u Haagu donijet će konačnu presudu na suđenju bivšem generalu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, piše Balkan Insight, a prenosi Index

Mladić se žalio nakon što je prvostupanjskom presudom 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995., progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine tijekom rata od 1992. do 1995., teroriziranja stanovništva Sarajeva tijekom opsade grada i uzimanja UN-ovih mirovnjaka za taoce.

Danas 78-godišnji Mladić rođen je 1943. godine u bosanskom selu Božinovci, oko 70 kilometara južno od Sarajeva. Rođen je u partizanskoj i komunističkoj obitelji, a njegov otac poginuo je u jednoj od posljednjih bitaka u Drugom svjetskom ratu. Mladić je odlučio krenuti njegovim stopama pa je upisao vojnu školu u Beogradu.

Njegove su vojničke sposobnosti prvi put bile na kušnji na samom početku raspada Jugoslavije, kada ga je Jugoslavenska narodna armija (JNA) u proljeće 1991. poslala u Hrvatsku da pomogne lokalnim srpskim pobunjenicima u gradu Kninu, koji je tada bio srpsko uporište. Do trenutka kada je Mladić imenovan zapovjednikom 9. korpusa JNA u Kninu u lipnju 1991., teritorij je već bio odsječen od ostatka Hrvatske jer su pobunjeni Srbi, koji su 1990. proglasili samostalnost  autonomnog teritorija Krajine, blokirali ceste oko grada.

Mladić je inzistirao da nije na strani nijedne etničke skupine, te je Radioteleviziji Srbije (RTS) rekao: "Služim Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji sa svojom braćom oficirima, kako bih zaštitio sve nacionalnosti i nacije".

U kolovozu 1991. naredio je napad na obližnje selo Kijevo kako bi uklonio blokadu srpskih naselja od strane hrvatskih snaga. "U Kijevu smo pucali na legitimne vojne ciljeve. Nismo gađali niti jednu kuću samo zbog uništenja", rekao je novinarima nakon toga.

No hrvatsko tužiteljstvo smatralo je suprotno. U srpnju 1992. županijski sud u Šibeniku osudio je Mladića na 20 godina zatvora zbog napada na Kijevo, koji je selo ostavio u ruševinama. Prema Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), napad je označio trenutak kada je JNA, pod Mladićevim zapovjedništvom, otvoreno zauzela srpsku stranu u sukobu. Nakon što su jugoslavenske trupe zauzele selo, došli su lokalni Srbi i preuzeli kontrolu. Taj se model potom koristio diljem bivše Jugoslavije tijekom ratova koji su uslijedili - u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Sljedeće godine počele su borbe u Bosni i Hercegovini, a mnogi časnici, bosanski Srbi, napustili su JNA i prešli u novoosnovanu Vojsku Republike Srpske. Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević u to vrijeme nije želio da ga se doživljava kao agresora, pa je umjesto slanja vlastitih trupa odlučio opskrbiti vojsku bosanskih Srba oružjem i ljudstvom, a Mladića postaviti za glavnom vojnog stratega.

"Kad sam preuzeo svoju dužnost, stavio sam si u zadatak okupljanje ljudi i uspostavljanje zapovjedništva i stožera. Odmah sam znao da će se tamo dogoditi veliki povijesni događaj", rekao je Mladić za beogradski magazin NIN.

Adam Weber, jedan od tužitelja u Mladićevom slučaju od 2012. do 2017., kaže da je Mladić izabran jer ga je vodstvo bosanskih Srba smatralo "čovjekom koji je upravo izveo određene akcije etničkog čišćenja u Hrvatskoj". Desna ruka vojskovođe bosanskih Srba, danas pokojni general-pukovnik Manojlo Milovanović, rekao je Haaškom sudu 2013. godine da je dan prije izbijanja rata Mladić upozorio svoje političko vodstvo na mogućnost počinjenja genocida u planiranom zauzimanju teritorija.

Milovanović je posvjedočio da je Mladić u svibnju 1992. čelnicima bosanskih Srba rekao: "Ne možemo etnički očistiti, nemamo sito za prosijavanje kako bismo ostavili samo Srbe, a drugi otišli... Ne znam kako će politički vođe bosanskih Srba, gospodin Radovan Karadžić i gospodin Momčilo Krajišnik to objasniti svijetu. Ljudi, ovo je genocid."

Pod Mladićevim zapovjedništvom, vojska bosanskih Srba širila je strah i smrt - Sarajevo je granatirano više od tri godine, a gradovi poput Foče, Prijedora i Višegrada očišćeni su od bosanskih muslimana. Mladić svoje vojne kampanje nikada nije vodio u tajnosti, a često je dopuštao televizijskim kamerama da ga snimaju kako šeta po visovima iznad Sarajeva tijekom opsade grada. Civilno stanovništvo je sustavno granatirano i bilo na nišanu snajperista, a nedostajalo je hrane, vode i struje.

U audiosnimci koja je puštena na njegovom suđenju, Mladić je zapovjedio granatiranje dijelova Sarajeva. "Granatirajte Velušiće i Pofaliće jer u tim naseljima nema mnogo Srba", naredio je 28. svibnja 1992. pogrešno izgovarajući sarajevsko naselje Velešići.

Popularni Članci