VIRUS KOJI BI SE MOGAO PROŠIRITI EUROPOM Među potencijalnim područjima i Hrvatska

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot
Stručnjaci iz Švedske objavili su kartu na kojima su označena područja kojima bi se Zika virus mogao proširiti već ovo ljeto. Među zemljama u kojima je ta opasnost nešto izraženija je i Hrvatska. 

Topla klima južni dio Europe posebno čini pogodnim za širenje zika virusa, ali i činjenica kako Europljani tijekom odmora rado putuju u Ameriku odakle se virus širi. Istraživanje je napravljeno nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila kako na obali Crnog mora već postoje ustaljene populacije komaraca koji šire zika virus. Inače, na području Europske unije za sada postoji 400 oboljelih. 

Virus Zika prenosi se ubodom zaraženog komarca roda Aedes, sa zaraženog čovjeka (uglavnom sa bolesnika u fazi viremije ili prisutnosti virusa u krvi). Za Aedes komarce je karakteristično da su aktivni cijeli dan, pri čemu su najaktivniji danju od izlaska do zalaska sunca. Moguć je prijenos virusa i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće (putem posteljice) odnosno tijekom poroda, a zabilježen je i prijenos spolnim putem. Virus se može prenijeti i zaraženom krvi (transfuzija krvi i sl.), ali se ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.).

U većini slučajeva, 60 do 80 posto, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – crvene oči) i glavobolju. Bolest obično traje dva do sedam dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda.

Iako se uzročna veza istražuje, sve je više indicija da je Zika bolest povezana s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Također, u nekim od epidemijom zahvaćenih zemalja zabilježena je i veća učestalost neuroloških poremećaja (kao što je Guillian Barréov sindrom) u odraslih osoba, što je također predmet daljnjeg intenzivnog istraživanja, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Popularni Članci