test

VINSKI RAT IZMEĐU HRVATSKE I ITALIJE Mogu li prosecco i prošek koegzistirati u EU?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Austrijski mediji ovih dana prate sukob između Hrvatske i Italije zbog brendiranja vina. “Prosecco protiv prošeka: ‘Vinski rat’ između Italije i Hrvatske ponovno se rasplamsava”, upozorava u članku austrijski dnevnik Die Presse. Europska komisija objavit će zahtjev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza “prošek” u Službenom listu EU-a.

“Pred ovom ludom odlukom EU-a spremni smo otići na barikade kako bismo na svaki mogući način branili talijanski prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji”, rekla je talijanska europarlamentarka Mara Bizzotto u priopćenju za medije ovog tjedna.

U naredna dva mjeseca, u kojima rokovi za prigovore i pritužbe teku prije konačne odluke Europske komisije, eurozastupnica Sjeverne lige Bizzotto najavila je “ogorčenu borbu za kvalitetu našeg prosecca i poslove tisuća ljudi”.

Zagreb je u Bruxellesu započeo postupak za međunarodno priznanje imena dalmatinskog slatkog vina – prošeka. Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza “prošek” nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles tada odbio zbog snažne sličnosti s talijanskim “prosecco”. Sada Hrvatska ponovno pokušava, što u Italiji izaziva oštre kritike.

“Odluka Europske komisije o priznavanju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskog vina prošek je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrijebit će sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtjev Hrvatske za registraciju”, poručilo je u priopćenju talijansko Ministarstvo poljoprivrede.

Talijanska se vlada posljednjih godina borila za zaštitu identiteta prosecca. Brdsko područje Sjeverne Talijane u kojem se proizvodi prosecco vlada je u Rimu proglasila posebnim područjem (DOCG) 2009. godine. Brda Conegliano i Valdobbiadene u sjevernoj talijanskoj pokrajini Treviso, gdje se pravi prosecco, proglašeni su UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Rat između prosecca i prošeka podsjeća na neke sporove oko zaštitnih znakova u EU-u, poput sira i kobasice Krainer odnosno kranjske između Austrije i Slovenije.

Regija Friuli Venezia Giulia izgubila je spor oko naziva vina “tokai” protiv Mađarske. Mađarski vinari uživaju europsku zaštitu za svoj brend tokaj. Od tada se talijanski tocai naziva samo “friulano”, prema svojoj matičnoj regiji na granici s Koruškom, prenosi Index.

Ovom se temom bavi i eurozastupnik SDP-a Tonino Picula.

"Iako od dijela talijanskih političara možemo čuti dosta uznemirujuće poruke o njihovim planovima u navodnoj zaštiti prosecca, doista je važno da smirimo tenzije", poručuje Picula u izjavi za Index.

Zaštita tradicionalnih proizvoda je standardizirani postupak, kakve zemlje članice EU kontinuirano provode, prvo na nacionalnoj razini, a zatim i na razini Unije. Riječ je o strukturiranom dijalogu koji Europska komisija na dnevnoj bazi vodi s brojnim članicama Unije, te nije riječ o nikakvom neuobičajenom procesu, kaže ovaj eurozastupnik.

"Kako je Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se od prosušenih bobica grožđa naših tradicionalnih sorti bogdanuše, maraštine i vugave proizvodi u središnjoj i južnoj Dalmaciji i nema nikakve poveznice u okusu, vrstama grožđa ni tehnologiji proizvodnje s talijanskim proseccom, jasno je kako nikakva sličnost naziva u izgovoru ne može potrošače dovesti u zabunu", smatra Picula.

Popularni Članci