UVODE SE DODATNE MJERE? Izgleda da Britanci i Rusi neće tako lako moći ući u zemlju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Uvođenjem obveznih antigenskih testova za cijepljene Ruse također bi se uspostavile dodatne mjere sigurnosti, obzirom da i u Rusiji kontinuirano raste broj novoprijavljenih slučajeva koronavirusa

U Hrvatsku bi se uskoro mogli sjatiti britanski turisti, nakon što je naša zemlja dospjela na britanski popis zelenih zemalja.

No, to je pomalo zabrinulo ljude iz turističkog sektora, jer je Velika Britanija jedna je od zemalja s najvećim rastom broja novoprijavljenih slučajeva zaraze takozvanim delta sojem koronavirusa, piše Jutarnji list.

Stoga Nacionalni stožer razmišlja o uvođenju nekih dodatnih mjera ograničenja za dolazak britanskih, ali i ruskih turista.

Navodno se razgovara o mogućnosti uvođenja obaveznog antigenskog testiranja za sve cijepljene Britance, dok se oni koji nisu cijepljeni prije prelaska granice ionako moraju podvrgnuti testiranju.

"Za očekivati je da u vremenu kada se u brojnim zemljama širi virus, granicu prijeđe i netko tko će razviti bolest, ali to se uvođenjem dodatnih mjera želi svesti na minimum", rekli su izvori bliski stožeru.

Ista mjera mogla bi se primjenjivati i za ruske turiste, a u prvih 14 dana srpnja Rusi u Hrvatskoj bilježe rast broja dolazaka od 348 posto te noćenja od 404 posto, a podaci su slični i na razini godine.

Bolje spriječiti nego liječiti

S obzirom da su to turisti izvan EU, odnosno iz trećih zemalja, svi oni ruski građani koji nisu cijepljeni obvezno će se prije dolaska morati testirati.

Uvođenjem obveznih antigenskih testova za cijepljene Ruse također bi se uspostavile dodatne mjere sigurnosti, obzirom da i u Rusiji kontinuirano raste broj novoprijavljenih slučajeva koronavirusa.

"S obzirom na situaciju i ono što se događa u Španjolskoj, Portugalu, Cipru i Grčkoj, potrebne su dodatne mjere opreza, a na epidemiolozima je da odluče koje će to mjere biti. Poučen prošlogodišnjim iskustvom kad smo sezonu zatvorili 15. kolovoza, mogu samo reći - bolje spriječiti nego liječiti", rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Popularni Članci